BiH
116

Zavod za javno zdravstvo potvrdio: Voda u Sarajevu je ispravna

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kontinuirano provodi monitoring kvaliteta vode na području našeg Kantona, a koja se distribuira iz sistema centralnog gradskog vodovoda.

Prema dospjelim prijavama zaraznih bolesti, u 2017. godini nema povećanog broja slučajeva stomačnih tegoba, odnosno pacijenata s enterokolitisom, a koji se mogu dovesti u vezu s konzumiranjem zdravstveno neispravne vode.

"Naprotiv, naša epidemiološka služba raspolaže podacima o smanjenom broju prijavljenih pacijenata s navedenim tegobama, u poređenju s istim periodom prethodne godine. U sklopu svoje djelatnosti Zavod provodi kontinuirani monitoring kvaliteta i ispitivanje vode na zdravstvenu ispravnost u našim akreditiranim laboratorijama te slobodno možemo reći da je voda zdravstveno ispravna prema važećem Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće", kažu iz Zavoda za Klix.ba.

Terenske i laboratorijske ekipe od početka redukcija provode pojačan monitoring u skladu s kapacitetima te obavještavaju da će se i u budućnosti vršiti pojačan nadzor, a sve s ciljem zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo.