Reakcija nadležnih
548

Zavod: Na Stupu je potvrđena kontaminacija radioaktivnom materijom, prostor je ograđen

B. R.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine su nam potvrdili da su detektovali kontaminaciju radioaktivnom materijom, cezijem-137 u krugu Energoinvesta u sarajevskom naselju Stup. Tvrde da kontaminiranom prostoru ne može prići stanovništvo.
Kako su naveli u odgovoru na naš upit, identifikovana je kontaminacija kontejnera, u kojem je čuvan radioaktivni izvor, i okolnog prostora. Također tvrde da nisu ovlašteni da ustanove uzrok kontaminacije i uputili su nas na vlasnika izvora kontaminacije, a to je Energoinvest institut za materijele i kvalitet IMQ za kojeg su naveli da je posjedovao licencu za djelatnost rada sa radioaktivnim izvorima.

Ukazali su da je kontaminirani prostor osiguran.

"Kontaminirani objekat je ograđen i nije dozvoljen pristup stanovništvu, a predmet sanacije objekta vodi Državna regulatorna agecnija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost", saopćili su za Klix.ba.

Kako su naveli, ne postoji direktna opasnost po zdravlje ljudi te je nužna sanacija objekta i uklanjanja radioaktivnog materijala ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti da bi se objekat stavio u upotrebu.

Podsjećamo, ranije su se pojavili navodi da je radioaktivna materija iscurila iz spremnika prilikom transporta u maju prošle godine. Transport je uslijedio nakon što je Bingo od Energoinvesta kupio dio prostora u kojem je skladišten i cezij-137. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost nije odgovarala na naše telefonske upite, kao ni na naš e-mail upit.

U međuvremenu, zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović je nadležnima uputio sljedeća pitanja:

  • Da li je tačno da im prošle godine u maju prijavljeno curenje cezija-137 u krugu Energoinvesta na Stupu?
  • Ako je tačno, da li se to desilo prilikom transporta cezija i ko je prijavio curenje?
  • Kolika je količina cezija iscurila?
  • Šta su učinili nakon curenja – kakvo je trenutno stanje, da li je analiziran utjecaj na ljude i okoliš, da li je mjeren nivo radijacije?
  • Da li je tačno da je kontaminiran prostor od 40.000 metara kvadratnih i da se to desilo u blizini izvora vode?
  • Koliko je curenje opasno po ljude i okoliš?
  • Zašto javnost nije ranije obaviještena o ovome?