Općina Stari Grad
62

Zavod Mjedenica dobio prostorije u kojima će korisnike učiti samostalnom životu

Klix.ba
Općina Stari Grad kontinuirano podržava projekte Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, a danas je potpisan ugovor o izdvajanju 7.000 KM za projekat Zavoda koji pruža podršku učenicima sa govorno-jezičkim poremećajima u osnovnim školama Starog Grada.

Kapaciteti za podršku djeci sa teškoćama u razvoju su na dosta niskom nivou, naročito za djecu na redovnom školovanju, koja nisu obuhvaćena odgojno-obrazovnim procesom. Veliki broj djece iz osnovnih škola prethodnih godina je učestvovao u ovom projektu, te će Zavod Mjedenica nastaviti njegovu realizaciju i u ovoj godini.

Osim toga, Zavodu Mjedenica dodijeljene su prostorije u ulici Bakarevića br.11 gdje će ubuduće održavati radno-okupacione terapije i pripremati svoje korisnike za samostalni život. Kako je istakla pedagogica Zavoda, Zumreta Jejna, ove prostorije pomoći će im za širenje kapaciteta, ali i za osamostaljivanje korisnika.

"Često se susrećemo sa pitanjem šta će biti sa našim korisnicima kada prestanu boraviti u Zavodu i kada ostanu bez roditelja i staratelja. U ovim prostorijama pokušat ćemo ih naučiti kako da žive sami, koliko je to moguće,“ kazala je Jejna.

Općina Stari Grad je već kupila i određenu opremu za realizaciju ovog projekta koji je još u početnoj fazi. Kako je kazala Jejna, ovo je jedan novi koncept i potrebno je dobro se pripremiti, te opremiti prostor namještajem, ali i osmisliti programe i pripremiti stručno osoblje.

Sve navedeno, kao i obilježavanje 70. godišnjice postojanja Zavoda Mjedenica bili su povod za današnju posjetu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića ovoj ustanovi. Načelnik Hadžibajrić je posjetio učenike koji odbrojavaju posljednje dane ove školske godine i raduju se raspustu, te im poklonio korpe sa voćem. Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava za projekat podrške djeci s govornim poteškoćama, Hadžibajrić je posjetio senzornu sobu Zavoda Mjedenica.

Pedagogica Jejna govorila je o potrebi za opremanjem ove sobe.

"Ova soba služi za integraciju senzorike svih čula kod djece. Ono što djeca inače nauče kroz život, kao što je igra u parku, naši korisnici uče u ovoj sobi", pojasnila je Jejna.

Dodala je da se soba oprema postepeno i da su za njeno kompletiranje potrebna značajna sredstva.

Hadžibajrić je istakao da Općina Stari Grad posvećuje značajnu pažnju svim obrazovnim ustanovama na svojoj teritoriji, a Zavod Mjedenica kontinuirano podržava kroz različite projekte.

"Drago mi je što smo uspjeli naći adekvatne prostorije u kojima će boraviti korisnici Zavoda i pripremati se za samostalan život, a pomoći ćemo i u njihovom opremanju.

Ovaj je Zavod od velikog značaja za cijelu državu jer njega ne pohađaju samo djeca iz Starog Grada, nego iz cijele Federacije, pa i iz drugog entiteta, a trud i zalaganje koje uposlenici ulažu u radu sa djecom ovdje je na zavidnom nivou i trudit ćemo se da im pomažemo i dalje", kazao je Hadžibajrić.

Zavod Mjedenica trenutno ima 210 korisnika, od vrtića do radionica, a od tog broja je 113 učenika osnovnih škola. Prima korisnike iz svih dijelova BiH, a jedinstveni su po tome što nisu vezani upisnim rokovima, nego se kod njih učenici mogu upisivati tokom cijele godine.

Prije dvije godine Općina Stari Grad je sa Fondacijom Asmir Begović izgradila sportsko igralište za korisnike Zavoda Mjedenica. Fondacija je finansirala izgradnju igrališta i postavljanje gumene podloge, te opremanje sportskim mobilijarom. Općina Stari Grad je ustupila zemljište za izgradnju igrališta, te izdala potrebne dozvole i provela postupak izbora izvođača radova.