Biser Sarajeva
578

Zavirili smo u Bistričku stanicu, muzejska postavka i restoran privući će brojne turiste i Sarajlije

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Radovi se privode samom kraju (Foto: T. S./Klix.ba)
Ekipa portala Klix.ba prva je medijska ekipa koja je zavirila u unutrašnjost renovirane Bistričke stanice u Sarajevu.

U ovom biseru glavnog grada BiH dočekala nas je gradonačelnica Benjamina Karić koja nam je otkrila da će otvorenje Bistričke stanice biti upriličeno u prvom kvartalu 2022. godine kada će vrata biti otvorena za sve građane i turiste.

"Svi grubi radovi su privedeni kraju i sigurni smo da će posjetioci uskoro uživati u ovom prekrasnom biseru", kazala nam je.

U okviru objekta na prvom spratu se nalazi prostor za kafić i restoran, a na drugom spratu je muzejska postavka inspirisana čuvenim filmom "Valter brani Sarajevo". Davne 1972. godine u Bistričkoj stanici snimane su scene ovog filma koji je postao jedan od najgledanijih na prostorima bivše Jugoslavije.

"Dio postavke nam je velikodušno ustupio Filmski centar Sarajevo", kaže gradonačelnica Sarajeva koja je uvjerena da će svi turisti, ali i domaći gosti, kao i svi stanovnici Sarajeva uživati u turističkoj i ugostiteljskoj ponudi Bistričke stanice.

"Nadam se da će Sarajlije evocirati uspomene koje su stekli na ovoj prekrasnoj lokaciji. Valter brani Sarajevo se divno uklopio u Bistričku stanicu i značajno obogatio njen sadržaj", dodala je.

Željeznička stanica Bistrik izgrađena je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Stanica je rekonstruirana u autentičnom izgledu, a prvobitno je pravljena u alpskom stilu uz prugu koja je bila jedna od najskupljih na ovim prostorima.

Obnova stanice je počela u oktobru prošle godine, a novac za radove u iznosu većem od dva miliona KM osigurao je Grad Sarajevo.