BiH
568

Zavidovići: Volonteri u prihvatilištu rade šta hoće, niko ih više ne kontroliše

Piše: E. G.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Prvoj osnovnoj školi u Zavidovićima je formirano prihvatilište za mještane unesrećenih područja. Većina njih prespava u zgradi škole, a tokom dana se vraćaju u sela u kojima je ostala stoka.

Međutim, u ovom prihvatilištu je došlo do sukoba između samoorganiziranih volontera i sekretara lokalnog Crvenog križa Nijaza Mačka. Admir Mujić, jedan od volontera tvrdi da je sekretar Crvenog križa opstruirao podjelu pomoći te da su ga "otjerali uz pomoć policije".

"Prvu noć kada su se pokrenula klizišta u zgradu škole je primljeno oko 150 ljudi. Uglavnom su to bile žene i djeca, a muškarci su ostali u selima pratiti situaciju i dežurati. Muškarci odlaze u sela, mi spakujemo hranu za cijeli dan, i onda se navečer ponovo vraćaju. Radi se o ljudima iz sela Rujnica, Kazići, Stipovići i Paravci", kaže Mujić.

Organizaciju je na sebe u početku preuzeo Crveni križ, međutim grupa samoorganiziranih volontera je svojevoljno preuzela pomaganje ugroženima u toj školi tvrdeći da Mačak namirnice zadržava za sebe. Međutim, on to negira i objašnjava cijelu situaciju.

"Crveni križ i Civilna zaštita imaju svoje volontere. Kada je počeo haos mi smo svoje volontere angažirali i oni su radili. Međutim, ima i onih volontera koji umjesto da pomažu u raščišćavanju grada, njih 80 je nagrnulo u zgradu škole u to prihvatilište. U učionici gdje je i hrana i higijena ne može raditi 80 ljudi i još plus da tu budu smješteni ovi iz ugroženih područja. Rekao sam toj djeci da ne mogu raditi svojevoljno šta hoće bez naloga Crvenog križa i da me moraju pitati. Neki red mora postojati. Na početku je sve bilo dobro, a onda kasnije su postali bezobrazni i počeli su raditi šta hoće", kaže Mačak.

On dodaje da Crveni križ i Civilna zaštita rade zajedno i kooriniraju podjelu hrane, vode i ostalih potrepština te brinu o smještaju.

"Ta djeca od 16 do 26 godina koja tu volontiraju ne žele slušati i raditi po principima kako to radi Crveni križ. Sa mnom je sve vrijeme bio i direktor škole koji pazi na imovinu. Napravili smo spisak smjena za volontere, ali oni to ne žele poštovati. Žele biti tu i po više dana. Neki po tri dana. Direktor se plaši za školu, u učionicama se puši i on se boji da će se zapaliti škola. Direktor, Nedžad Mahmutović, je zvao policiju da bi zaštiitio svoju imovinu. Ja sam ga podržao", navodi Mačak.

Sekretar Crvenog križa Zavidovići kaže kako oni prikupljaju hranu, smještaju je u magacine i potom distribuiraju preko povjerenika mjesnih zajednica.

"Jutros sam rekao direktoru škole da više nemam ingerenciju nad tim volonterima u školi. Neki su već danima tamo i ti momci i djevojke ne žele ići svojim kućama u Zavidovićima, već spavaju po učionicama i rade šta već rade. Njima se ne ide kući jer će ih roditelji natjerati da čiste podrum ili prilaz kući. Tu su danima, u toplom i suhom, imaju šta jesti. Sinoć u 23.30 kada sam dolazio u kontrolu jedan momak je iznio paket namirnica i dao drugom koji je to odnio svome tetku, a tetak mu živi na četvrtom spratu zgrade u Zavidovićima i nije na bilo koji način oštećen u ovome svemu", tvrdi Mačak.

Dodaje i da su danas iz Sarajeva stigla dva autobusa studenata da čiste ulice, a da ovih 80 volontera ne izlaze iz Prve osnovne škole. Tvrdi i da je jedan od volontera samoinicijativno poslao vozila iz Gornjeg Vakufa s namirnicama u jedno selo, bez konsultacija sa Civilnom zaštitom i Crvenim križom.

"Ima stanovnika koji nisu osjetili ni poplavu ni klizište, a dolaze po hranu i kažu 'mi smo gladni'", navodi Mačak.

Redakciji Klix.ba su se javili još neki građani koji tvrde da postoje zamjerke na Mačkov rad i odranije.