BiH
86

Zavidovići: Radnje zatvorene, oko 1.000 radnika, boraca i građana okupilo se na stadionu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Privredni subjekti u Zavidovićima danas su na dva sata zatvorili svoje radnje i dali podršku radnicima Krivaje Mobel koji već mjesecima na sve načine pokušavaju da ostvare svoja prava.

Za vrijeme dvosatne obustave rada koja je najavljena na ulaznim vratima radnji uz poruku podrške radnicima Krivaje, na stadionu u Zavidovićima održan je zbor kojem je prisustvovao veliki broj građana, boraca i radnika Krivaje Mobel.

"Ovo je bio naš način da se svima obratimo koji su nam dali podršku i da skrenemo pažnju državi da se ne igra ovim gradom. Želimo da nam država pošalje kupce koji će imati iskrene namjere prema ovoj firmi i ovom gradu jer mrtva Krivaja je mrtav grad", kazao je u razgovoru za Klix.ba predsjednik Sindikata Krivaje Mobel Besim Hasić koji dodaje:

"Jučer je usvojena mjera zabrane pristupa i raspolaganje imovine ortačkoj grupi i to je jedan veliki momenat jer smo uvjereni da nam neće ortaci uzeti tu imovinu i da se za 48 sati sa ozbiljnim investitorima može pokrenuti proizvodnja."

Radnici su spremni vratiti se na posao, predstavnici ortačkih grupa su pozivali ih na posao, ali nisu spremni se vratiti sadašnjim vlasnicima koji ih nisu poštovali niti isplaćivali njihove pošteno zarađene naknade.

Podršku radnicima Krivaje Mobel dali su i predstavnici nezaposlenih i demobilisanih boraca.

"Želimo kao i ovi radnici da što prije Krivaja počne sa radom. Danas je Krivaja, a sutra ko zna ko može biti. Želimo da zaustavimo kriminal i zatvaranje fabrika", izjavio je predstavnik Udruženja Nazif Golub.

Nakon obraćanja na stadionu gradom je održana mirna protestna, a obustava rada je nastavljena do 12 sati.