108. izložba inovacija
0

Zavidan uspjeh bh. inovatora u Parizu

FENA
Elektronička mreža školskog zvona Alena Džanića nagrađena je zlatnom medaljom na 108. izložbi inovacija "Konkur Lepin" u Parizu, saopćeno je danas iz Asocijacije inovatora BiH.

Rusmir Mustajbegović iz Bugojna nagrađen je srebrenom medaljom za bravu bez ključa, a koliko je Francuzima stalo da ovu bravu primijene u svojim vratima, najbolje potvrđuje činjenica da ju je specijalni žiri velikih robnih kuća uvrstio među 45 inovacija ( više od petsto izloženih) koje će krajem juna biti predstavljene na izložbi kojoj će prisustvovati komercijalni direktori 25 najvećih francuskih trgovačkih kuća.

Srebrena medalja dodijeljena je Zoranu Dujakoviću iz Banje Luke za hirurški imobilizator koji je u poređenju s gipsanim imobilizatorima u upotrebi pet puta lakši, 15-ak puta prozirniji (što znači da je rendgentski snimak kosti koja se liječi 15-ak puta jasniji), a omogućava da se kroz rupe na imobilizatoru tijelo može ventilirati, a i pacijent počešati.

Bronzane medalje dobili su Fikret Alić iz Tuzle za inovaciju rashladnik elektoničkih uređaja, Darko Dujmović iz Orašja za elektronski sistem prodaje informacija i Alma Sadić iz Srebrenika za aparat za bojenje kose.

Medalje Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata dobili su Drago Ćosić iz Doboja (obnovljivo gorivo na bazi vodonika), Vukašin Daljević iz Prijedora (brava koja se ne može obiti), Enver Ibrović iz Sarajeva (nerastavljivi vijčani spoj) i Branka Kolar - Mijatović iz Banje Luke (priručni držač kutlače).

Svečanosti dodjele medalja za bh. inovatore prisustvovali su i predstavnici Ambasade BiH u Francuskoj.

Izložba inovacija bh. inovatora bit će upriličena i za građane BiH od 19. do 22. maja u sarajevskoj Skenderiji u okviru sajma "Gradnja i obnova".

Izložba će biti organizirana u saradnji s Direkcijom za evropske integracije BiH i na taj način BiH će se priključiti obilježavanju Evropske godine kreativnosti i inovativnosti koju je proglasila EU.