Područje Prače
34

Zavičajni muzej Goražde traži da se srednjovjekovni grad Pavlovac proglasi nacionalnim spomenikom

E. A.
Admir Džemidžić, kustos Zavičajnog muzeja u Goraždu upozorio je da bi zbog neselektivne sječe šume na području oko srednjovjekovnog grada Pavlovca u općini Pale u FBIH, ostaci zidova ovog spomenika i obližnja nekropola stećaka mogli biti oštećeni.

"Nažalost došlo je do neselektivne sječe šume u širem području srednjovjekovne utvrde Pavlovac (Novi) na Prači. Naime, zidovi koji su očuvani nalaze se u bukovoj šumi te bi njenim isjecanjem mogli biti ugroženi. I novouređeni šumski put je znatno ugrozio nekropolu sa stećcima u podnožju grada koja broji oko 20 komada, te šehidsko mezarje koje se nalazi u blizini utvrde", pojasnio je Džemidžić.

Iz Zavičajnog muzeja uputili su prijedlog za proglašenje Pavlovca nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u nadi da će se na taj način spriječiti devastaciju utvrde, a o svemu su upoznali i općinskog načelnika Almina Ćutuka.

"Moramo se pobrinuti i pokušati zaštiti ovo što imamo. Također dobili smo informaciju iz Javnog preduzeća "Bosansko-podrinjske šume" da neće više biti sječe šume sa tog lokaliteta. U budućnosti Zavičajni muzej će pokrenuti aktivnosti na čišćenju i arheološkom istraživanju grada, da bi se stvorila što bolja slika i da bi se pokušao što bolje zaštititi, eventualno rekonstruisati i što više predstaviti javnosti", izjavio je Džemidžić.

Pavlovac kako se danas zovu ostaci srednjovjekovne tvrđave Novi je na tri kilometra od naselja Prača u općini Pale u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sagrađen je na strmom brežuljku iznad lijeve obale Prače, a metar debeli bedemi opasali su vrh ovog brežuljka. Tragovi bedema još se dobro raspoznaju, kao i ostaci grada u njihovoj unutrašnjosti.

Prema dostupnim podacima, u 14. i 15. stoljeću Prača je bila važan trg u zemlji Pavlovića pa je vojvoda Pavle Radinović tri kilometra jugoistočno od Prače podigao grad. Podaci kažu da je Pavlovac sagrađen prije 1415. godine jer je te godine poginuo vojvoda Pavle. U vrijeme Radosava Pavlovića, sina vojvode Pavla, grad se zvao Pavlovac Novi grad u Prači.

Cijelo područje na kojem se nalaze ostaci tvrđave zove se Pavlovac. Toponim Pavlovac je dobio ime kao uspomenu na velikaški rod Pavlovića koji su osim ove podigli i druge brojne tvrđave. Sjedište Pavlovića nalazilo se u tvrđavi Borač koja je od ove udaljena desetak kilometara. Novi u Prači egzistirao je tokom 15. i do sredine 16. stoljeća. Pavlovići su je koristili sve do osmanskog osvajanja 1463. godine koji će čitavo područje kasnije nazvati Vilajet Pavli.

Srednjovjekovni grad Pavlovac (Novi) prvi put se pominje 1423. godine i spada u lanac utvrđenja Pavlovića na rubnoj teritoriji prema Kosačama.

Tvrđava je sagrađena na strmoj litici iznad obale rijeke Prače, što joj je osiguravalo prirodnu obrambenu moć, a u blizini je bilo veliko naselje i putna komunikacija koja je povezivala srednju i jugoistočnu Bosnu. Danas se do Pavlovca može doći iz pravca Sarajeva preko Prače kuda prolazi magistralni put M-5, a iz Goražda preko Hranjena regionalnim putem R-448.