Međunarodni dan zaštite
280

Zaustavljeno uništavanje ozonskog omotača, obnova će trajati do 2050. godine

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica danas je u Hotelu Zenica održan seminar "Oštećenje ozonskog sloja" gdje se govorilo o dalekosežnim posljedicama za zdravlje ljudi, ali i budućnosti prirode i životinja.

Današnji predavači u Zenici bili su Nermin Rondić koji je govorio o zaštiti ozonskog omotača, Nedim Sladić o kratkoročnom i dugoročnom prognoziranju intenziteta UV zračenja te Jasmin Durmišević koji je govorio o zdravstvenom aspektu pojačanog UV zračenja.

Durmišević je kazao kako je seminar organizovan povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača koji je od izuzetne važnosti za živi svijet na zemlji.

"Zaštita ozonskog omotača je jedan od primjera izvrsne saradnje na globalnom niovu. Izvrstan uspjeh je postignut u posljednjih 20-30 godina realizacijom određenih ugovora kojim je zaustavljeno uništavanje ozonskog omotača te je započeta njegova obnova. Procjenjuje se da će do 2050. godine ono biti završeno te da će se ozonski omotač vratiti na stanje iz 1980. godine kada je bio najmanje oštećen", kazao je Durmišević.

Dodao je kako je on od izuzetne važnosti za zdravlje ljudi, jer štiti od prekomjernog UV zračenja koje je kancerogeno za ljude i životinje, dok pojačano UV zračenje kod biljaka dovodi do smanjena prinosa.

"Ozonski omotač je ugrožen djelovanjem ljudi, proizvodnjom hemijskih spojeva koji vrše depleciju u atmosferi, odnosno, smanjenje koncentracije ozona te je izbacivanje određenih hemikalija iz industrije omogućilo zaustavljanje uništavanja omotača", dodao je Durmišević.

Pojasnio je da BiH ima mali utjecaj na ovaj problem, ali da mnogo malih utjecaja postaje veliki te naša država i sama usvaja određene zakone i regulacije kojim sprečava korištenje određenih hemikalija koje štete ozonskom omotaču.

Sladić je kazao kako se analizom stanja UV zračenja može dati prognoza za period od 30 pa do 365 dana, ali da sve zavisi od količine i relevantnosti podataka.

"BiH se suočava s problemom podataka i relevantnosti UV indexa i ozona. Podatke o ozonu je teško pronaći bilo gdje na internetu, zbog čega se više koncentrišemo na UV index. U proteklih nekoliko godina nema značajnije promjene UV indexa, a u posljednjih 15 godina je povećan za 10 posto, a to ne remeti statističku sliku i ne postoji znatna razlika u odnosu na protekle godine, što je odličan pokazatelj", kazao je Sladić te dodao da UV index u Sarajevu i BiH nikada nije izmjeren iznad 10,6, a UV index 11 već može izazvati ozbiljne opekotine kod osoba s osjetljivom kožom za samo 15 minuta izloženosti suncu.

Međutim, BiH nema razloga za brigu, slični UV indexi se očekuju i za narednu godinu, dok period duži od godinu nije toliko relevantan.

Današnjem predavanju prisustvovali su ljekari i stručnjaci, kao i učenici Medicinske škole u Zenici.