BiH
0

Zaustavljanje procesa proširenja EU ne smije se odnositi na BiH

FENA
Društvo za ugrožene narode(DUN) zahtijeva od političke partije CDU Njemačke da još jednom razmotri svoj stranački program za naredne izbore za Evropski parlament i da iz nagovještaja o zaustavljanju proširivanja EU izuzme ratom razorenu BiH.

-Bilo bi skandalozno oduzimanje nade za privredni razvoj i evropsku integraciju BiH i njenim građanima, preživjelim žrtvama četverogodišnje opsade Sarajeva, majkama, suprugama i kćerkama više od osam hiljada ubijenih dječaka i muškaraca u Srebrenici, preživjelim žrtvama masovnih silovanja, izjavio je danas u Göttingenu Tilman Zülch, predsjednik Društva za ugrožene narode Internacional.

U svom programu za naredne izbore za Evropski parlament njemački kršćanski demokrati zahtijevaju uvođenje faze konsolidacije prije prijema novih država u evropsku državnu zajednicu - EU.

Zülch podsjeća da je vlada predvođena kancelarom Kohlom bila uključena u potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ocjenjuje kako ni ta vlada, ni njemačka opozicija od tada nisu učinile ništa da se zaustavi srpska nacionalistička politika sprječavanja povratka prognanog nesrpskog stanovništva u RS.

-Duboko svjesna takve situacije vlada Njemačke, prvo pod vodstvom partije CDU-a, a poslije i partije SPD-a, prisilila je više od 50.000 bosanskih izbjeglica u Njemačkoj koje se nisu mogle vratiti u svoja prijeratna mjesta boravka na iseljenje u SAD ili Australiju, navodi Zülch u svom apelu CDU-u Njemačke.

On je ukazao na to da je BiH geografski - na sjeveru, jugu i zapadu - okružena teritorijom Hrvatske tako da je istovremeni prijem obje države u EU najbolje rješenje.