BiH
0

Zaustaviti sječu šume na Bašajkovcu

SRNA
Livno
Livno
Članovi nevladine organizacije "Partnerstvo za ekologiju" uputili su apel nadležnim institucijama u livanjskoj opštini da preduzmu hitne mjere kako bi bila zaustavljena sječa crnogorične šume na brdu Bašajkovac, iznad Livna, na lokalitetima Crkvene njive i Šumarova kućica.

Iz ove nevladine organizacije upozoravaju da se pod parolom takozvane sanitarne sječe šume, na lokacijama koje je prošle godine zahvatio požar, vrši nezakonita sječa velikih površina zdravih stabala borova i jela, koja graniči sa ekocidom.

"Tražimo da nadležne institucije hitno poduzmu potrebne mjere kako bi se spriječila sječa šume i da budu sankcionisana lica odgovorna za devastiranje ovih ekoloških područja", navodi se u apelu "Partnerstva za mir" i dodaje da je jedan od članova ovog udruženja prilikom snimanja terena na kojem se vrši sječa bio izložen prijetnjama, što je prijavljeno Policijskoj upravi u Livnu. 

Apel je upućen na adresu načelnika opštine Livno Luke Čelana, Uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona, Šumarskog inspektorata Uprave za inspekcijske poslove FBiH i Šumsko-privrednog društva "Šume Hercegbosanskog kantona" u Kupresu.