SDS
0

'Zaustaviti pritiske na odbranu Radovana Karadžića'

SRNA
Srpska demokratska stranka /SDS/ pozvala je danas predsjednika Republike Srpske /RS/ Rajka Kuzmanovića i premijera Milorada Dodika da upotrijebe sve zakonske instrumente kako bi zaustavili dalje pritiske na odbranu prvog predsjednika RS Radovana Karadžića, kao i da zaštite ljudska prava njegove porodice.

"Jučerašnje obrazloženje sudije Iana Bonomija da Radovan Karadžić nije lično žrtva pretresa na Palama, a da druge osobe treba da pokrenu postupak pred odgovarajućim vlastima, ne ostavlja ni traga sumnji da je jedina svrha pretresa na Palama pritisak na Karadžićevu odbranu", navodi se u saopštenju.

SDS ističe da su ta prava zagarantovana Ustavom RS, a obaveza predsjednika i premijera RS je da štite ustavna prava svih državljana RS.

Ova stranka izražava očekivanja da MUP RS više neće učestvovati u akcijama "zastrašivanja građana Pala prekomjernom demonstracijom policijske sile".

Karadžić je na jučerašnjoj statusnoj konferenciji od sudija Haškog tribunala zatražio da donesu nalog kojim bi Tužilaštvu zabranili da pretresa stanove njegovih rođaka i prijatelja.

"Već drugi put Tužilaštvo u BiH vrši pretrese i potpuno ilegalne akcije, pretresajući stanove moje šire i uže familije. Ja sam sada ovdje i nema razloga da se uznemiravaju moja porodica i prijatelji, tako što se traže dokazi za moju odbranu”, rekao je Karadžić.

Sudija Bonomi je konstatovao da Karadžić "nije izložio konkretne navode o protivpravnom postupanju i da on nije žrtva, a da druge osobe treba da pokrenu postupak pred odgovarajućim vlastima".