Mitropolija
0

Zaustaviti gradnju u kompleksu Stare pravoslavne crkve

FENA
Foto: arhiv
Foto: arhiv
Predstavnici Mitropolije dabrobosanske pozvali su danas nadležne institucije i službe u glavnom gradu BiH da zaustave nelegalnu izgradnju stambenog objekta koju vrši izvjesna Jasna Mušić u kompleksu Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji koja je historijski spomenik kulture pod zaštitom države.

Ovaj problem, kako su upozorili, traje već godinu dana iako su sve nadležne institucije dale podršku SPC-u i konstatirale da na ovom prostoru nema niko pravo graditi bez saglasnosti i dozvole SPC-a i nadležnih službi.

  • Ovo je historijski kompleks i ovdje ne može graditi niko bez dozvole - izjavio je pravni zastupnik SPC-a Mitropolije dabrobosanske Duško Tomić, dodajući da osoba koja gradi u kompleksu Stare pravoslavne crkve "nema nikakve dozvole i ništa na svoje ime".

On objašnjava da sporna gradnja u prostoru crkve prestaje onog trenutka kada na teren izađe inspekcija, koja potom konstatira da se na tom prostoru ne gradi. Čim inspekcija ode, gradnja se nastavlja, dodaje.

U Mitropoliji dabrobosanskoj ističu kako SPC u ovom slučaju ima svu zakonsku dokumentaciju i pravdu na svojoj strani.

Zemljište na kojoj se vrše sporni radovi bilo je vlasništvo SPC-a, ali je nacionalizirano 1973. godine od bivše SFRJ. Ranije je na tom prostoru bila Stara srpska škola, o čemu postoje i pisani dokazi, a sada pravo raspolaganja ima općina Stari Grad.

Tomić ističe da je ovdje riječ o čisto pravnom pitanju, ali koje duboko zadire u politiku. Pita ko stoji iza svega toga i da li je to politika - 'mi ćemo zabranjivati, a ti gradi'.

Izrazio je bojazan da je ovo još jedna poruka Srbima da nemaju šta da traže u Sarajevu.

Spremnost da pomognu u rješavanju ovog problema, kako je saopćio, iskazali su predsjednik SDA Sulejman Tihić i načelnik Općine Stari Grad, ali još nema konkretnih poteza.

Duško Tomić najavljuje da će se, ako nelegalna gradnja ne bude zaustavljena, obratiti Sudu u Strazburu radi zaštite prava SPC-a, ali se ipak nada da će ih moći zaštititi pravni sistem u BiH.