|

"Zaustavite primjenu zakona 'luđačke košulje' i iseljenje kardinala Puljića"

"Zaustavite primjenu zakona 'luđačke košulje' i iseljenje kardinala Puljića"
0
F
FENA
5.11.2010. u 11:47
8
komentara
0

dijeljenja
"Zaustavite primjenu zakona 'luđačke košulje' i iseljenje kardinala Puljića" Vinko Puljić (Foto: Arhiv)
U povodu najave da će Općinski sud u Sarajevu 17. novembra izvršiti prinudno iseljenje uzoritog kardinala Vinaka Puljića iz dijela njegovih rezidencijalnih prostorija, Komitet za humanizam i svjetski poredak Internacionalne lige humanista pozvao je Predsjedništvo i Ministarstvo pravosuđa BiH da zaustave ponižavanje kardinala Puljića.
Poziv je upućen i Općinskom sudu u Sarajevu i svim drugim mjerodavnim tijelima i organima da zaustave primjenu zakona "luđačke košulje", te da na taj način spriječe kompromitaciju ionako narušenog međunarodnog ugleda BiH.

Također, u saopćenju se navodi kako se zgrada u kojoj se nalazi rezidencija uzoritog kardinala Puljića od vremena gradnje nalazi u isključivom vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije.

"Ne poštujući jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na neotuđivost privatnog vlasništva, bivši režim dio je rezidencijalne zgrade ustupio na korištenje tražitelju izvršenja, u svrhu obavljanja najnečasnijih poslova, poslova prisluškivanja, praćenja i uhođenja. Na ovaj način, vlasnik imovine nekoliko desetljeća bio je lišen temeljnog ljudskog prava, prava na upravljanje svojom imovinom", tvrdi se u saopćenju Komiteta za humanizam i svjetski poredak Internacionalne lige humanista.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...