Nevladine organizacije
0

Zaustavite kampanju protiv Transparency International BiH

FENA
Trinaest nevladinih organizacija iz koalicije "Odgovornost" izražavaju duboku zabrinutost zbog konstantnih pritisaka vlasti i aktuelnih serija medijskih napisa u kojima se na najgrublji način pokušava diskreditirati organizacija Transparency International BiH (TIBiH).

Ove organizacije u saopćenju za javnost zahtijevaju da odmah prestane negativan odnos i kampanja protiv TI BiH i svih drugih aktera civilnog društva koji kritički preispituju rad odgovornih vlasti u BiH.

-Pozivamo nadležne međunarodne i domaće institucije na hitnu reakciju kojom bi zaustavili ovakve postupke neprilične društvima koja teže EU i njenim demokratskim vrijednostima, navodi u saopćenju za javnost koalicija "Odgovornost".

Ističe kako su svjedoci ustrajne i principijelne borbe koju TI BiH od osnivanja 2001. godine vodi protiv korupcije s ciljem uspostave vladavine prava u BiH.

Za razvoj demokratije u BiH, kako navodi koalicija, od izuzetne je važnosti da sve organizacije civilnog društva mogu slobodno iznositi svoje argumentovane kritike vlasti, a da zbog toga ne trpe sankcije i budu izložene bilo kakvim metodama javnog pritiska.

Nevladine organizacije iz koalicije "Odgovornost" uvjerene su da se TIBiH neće obeshrabriti i da će i dalje ustrajavati na razobličavanju korupcije i nezakonitosti u BiH.

Organizacije koje iz koalicije "Odgovornost" koje potpisuju saopćenje su ACIPS, Agencija za lokalne razvojne inicijative (ALDI), Centri civilnih inicijativa (CCl), Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar "Žena i društvo", CEPOS, Fond otvoreno društvo BiH, Fondacija Cure, Global Rights Helsinški komitet za ljudska prava BiH, IBHI BiH, Inicijativa i civilna akcija (ICVA) i organizacija Zašto Ne.