Rješenje za Mostar?
0

'Zaustavite dotok novca i odmah će se dogovoriti'

Sarajevo-x.com
Alija Behram
Alija Behram
Šesnaesti propali pokušaj izbora gradonačelnika Mostara je bio očekivan potez neodgovornih vijećnika i predstavnika političkih stranaka koji se već deset mjeseci ne mogu dogovoriti oko podjele "kolača vlasti" u gradu na Neretvi, smatra Alija Behram , direktor Radio-televizije Mostar.

Behram tvrdi da je apsurdno da se stranke SDA i HDZ hvale strateškim partnerstvom na federalnom nivou, a u Mostaru mjesecima vode bitku za fotelje.

"Nakon propalog dogovora između SDA i HDZ-a, druga alternativna koalicija je bila između stranke SDA, SBiH, Stranke Radom za boljitak i i SDP-a, koja je također propala, jer SDA nije spremna da pravično podijeli vlast. Partneri se boje ako podrže kandidata SDA, da će ih ova stranka kasnije izigrati i vratiti se u zagrljaj HDZ-a“, pojašnjava Behram.

On smatra da će u Mostaru doći od politčkog kolapsa sve dok visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko novčano ne kazni čelnike stranaka koje sudjeluju u vlasti u Mostaru. Inzko je prošli put donio odluku o nametanju budžeta, što je za Behrama 'posao napola urađen'.

"Visoki predstavnik je izostavio ono najvažnije - kaznu. On je trebao snažno kazniti stranke, ako što je to uradio Raffi Gregorian u Brčkom kada je zaustavio dotok novca izabranim zvaničnicima. Oni su se tada uspjeli dogovoriti za samo jedan vikend oko onoga oko čega su se sporili mjesecima. Ne kažem da je visoki predstavnik odgovoran za Mostar, ali na raspolaganju ima brojne mjere. Pozivam Inzka da već danas reaguje i zaledi političarima račune", ističe Behram.

Politički kolaps grada doveo je i do zastoja u realizaciji brojnih projekata. Mostarski vatrogasci štrajkuju već mjesecima jer se niko do sada nije pozabavio njihovim statusom, komunalne službe su razjedinjene, javnost već odavno ništa dobro ne očekuje od izabranih predstavika.

"Mostar je postao žabokrečina, život u gradu jedva da se odvija. Istovremeno imamo 250 ljudi koji su zaposleni u gradskoj administraciji, a koji su proglašeni viškom. Oni dolaze na posao da bi se prijavili, i onda odu kući pošto nemaju šta raditi, a plata im ide na račun. To je milion i po maraka godišnje bačeno u Neretvu. No, ono što me najviše deprimira jeste što ne vidim stav građana, iako je bilo određenih inicijativa, no one su bile suviše skromne da bi bilo šta promijenile“, kazao je Behram za Sarajevo-x.com.

Mostarski vijećnici, podsjećamo, danas su prekinuli sjednicu nakon dvije pauze i tridesetak minuta zasjedanja, te nisu ni glasali o izboru prvog čovjeka Mostara.

Naime, stranački su se klubovi složili da je bespredmetno ponovno ulaziti u proces izbora, s obzirom da nije postignut međustranački dogovor.