Komisija premijeru
0

Zaustavite devastaciju Isa-begove tekije

FENA
Foto: aneks8komisija.com.ba
Foto: aneks8komisija.com.ba
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zatražila je od federalnog premijera Mustafe Mujezinovića da osigura da nadležne institucije FBiH poduzmu sve potrebne mjere da bi bila zaustavljena devastacija prostora Isa-begove tekije u Sarajevu, koju trenutno provode vlasnici nezakonito sagrađene benzinske pumpe "Energopetrola"; te potrebne financijske, tehničke i administrativne mjere za provedbu odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Komisija u pismu navodi da su, uprkos njenom ranijem dopisu vezanom za radnje na rekonstrukciji nezakonito podignutog objekta benzinske pumpe na Bentbaši, građevinski radovi na zaštićenom prostoru Isa-begove zavije u Sarajevu nastavljeni, čak i intenzivirani.

U toku su, kako navodi Komisija, prekopavanje temelja najstarije sarajevske javne građevine i groblja u kojem su sahranjeni tekijski prvaci.

Svakodnevno se vrše iskopi, betonski radovi i druge aktivnosti koje izravno ili neizravno dovode do daljeg uništenja tog nacionalnog spomenika, suprotno odredbama odluke Komisije koja je konačna i obavezujuća i suprotno odredbama Zakona kojim su regulirana pitanja izvođenja radova u prostoru.

Komisija ističe da nije pribavljeno odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja, koje prema članu 5. Zakona o provedbi odluka Komisije, ima isključivu nadležnost za izdavanje odobrenja za zaštitu, rehabilitaciju, konzervaciju i prezentaciju nacionalnog spomenika.

Sva mišljenja ili rješenja izdata od općinskih organa pravno su ništavna, naglašavaju u ovoj komisiji, uz podsjećanje da je prirodno graditeljska cjelina Isa-begova zavija u Sarajevu, njenom odlukom od 16. marta 2005. proglašena nacionalnim spomenikom BiH i na nju se primjenjuju mjere utvrđene Zakonom o provedbi odluka Komisije uspostavljene prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir.

S obzirom na to da je kompleks Isa-begove zavije bio pravno zaštićen i prije rata, izgradnja benzinske pumpe je izazvala snažnu reakciju intelektualaca diljem tadašnje Jugoslavije, koji su joj se usprotivili potpisivanjem peticije.

Djelovanjem Zavoda za zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Republički sekretarijat nadležan za prostorno uređenje RBiH je poništio odobrenje za građenje pumpe koje je izdao prvostepeni organ.

-Prema tome, pumpa je sagrađena bespravno, odražavala je politiku nasilja nad bh. naslijeđem i jedini zakoniti akt je njeno uklanjanje s prostora na kome se nalazi, smatraju u Komisiji.

Dodaju da je sadašnjim nezakonitim provođenjem građevinskih radova počinjeno krivično djelo oštećenja ili uništenja spomenika kulture osobite vrijednosti, te stoga predlažu hitno provođenje odgovarajuće istrage i krivično gonjenje počinioca.

-Molimo vas da u skladu sa zakonom i svojim ovlastima poduzmete odgovarajuće mjere dabi razaranje prostora Isa-begove tekije bilo zaustavljeno i na odgovarajući način sankcionirano, navodi Komisija u pismu.