Disciplinska prijava
67

Zatvorski policajac i komandir u Vojkovićima suspendovani zbog nedozvoljenog razgovora s Mehmedagićem

N. V.
Jedan zatvorski policajac i komandir smjene u državnom zatvoru u Vojkovićima suspendovani su nakon nedozvoljenog kontakta sa pritvorenim Osmanom Mehmedagićem, bivšim direktorom Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Siniša Perković za Klix.ba je potvrdio ovu informaciju objasnivši šta se dogodilo.

"Zavodski policajac koji ne radi na tom bloku je tražio od komandira smjene da uđe i razgovara sa Mehmedagićem, ovaj mu je to omogućio te je dignuta disciplinska prijava protiv obojice i suspendovani su", kazao je Perković.

On ističe da su policajci tim povodom dali izjave u SIPA-i i Tužilaštvu BiH kako bi se rasvijetlili razlozi i motivi nedozvoljenog ulaska policajca u ćeliju Mehmedagića.

Ovo se dogodilo prošle godine, 26. decembra, odnosno nekoliko dana nakon što su Osman Mehmedagić i Ranko Debevec smješteni u državni zatvor. Direktor Perković navodi kako je to urađeno u večernjim satima kada nije bilo drugih nadležnih osoba u zatvoru, nego samo komandir smjene.

Mehmedagić i Debevec su uhapšeni zbog sumnje na nezakonito priskluškivanje sudija Suda BiH i radnika Tužilaštva BiH u 2020. godini, a prikupljeni su dokazi koji govore o krivičnom djelu zloupotreba službene dužnosti.