Osuđenici na čekanju
0

Zatvori puni, preko 1.500 kriminalaca na slobodi

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Slučaj Tasima Kučevića, kriminalca osuđenog na 12 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, trgovine ljudima i navođenje na prostituciju, još jednom je podsjetio javnost na gorući problem nedostatka zatvorskih kapaciteta u Bosni i Hercegovini.

Kučević je, naime, nakon presude pušten na slobodu, dok mu se ne odredi mjesto izdržavanja kazne, ali je naknadno uhapšen po nalogu kantonalnog tužitelja zbog napada na tetku jedne od njegovih žrtava.

Zbog prepunih zatvora i nedostatka kapaciteta za smještaj počinioca raznih krivičnih djela, veliki broj osuđenika služenje kazne čeka na slobodi.

Kako saznajemo od Entonija Šeperića, portparola Federalnog ministarstva pravde, trenutno u ovom entitetu postoji 1.202 osuđenika na zatvorsku kaznu koji se kreću slobodno.

"Ovo su podaci kojima mi trenutno raspolažemo. Informacije od Općinskog suda u Mostaru još nismo uspjeli dobiti, tako da su naše procjene da se broj osuđenika u Federaciji BiH koji su na čekanju kreće od 1.500 do 1.600", kazao je Šeperić za naš portal.

Podsjetio je da u svim zatvorima ima prekomjeran broj zatvornika, tačnije 350 više nego što omogućavaju smještajni kapaciteti. Šeperić ovom prilikom nije mogao precizirati koja su krivična djela počinili osuđeni koji čekaju izdržavanje kazne na slobodi.