Federalne vlasti najavljuju
0

Zatvorenici u FBiH će biti elektronski nadzirani

Piše: Amra Kovač
U Bosni i Hercegovini od sredine naredne godine, ako prijedlog prođe u Parlementu Federacije BiH, mogao bi se početi provoditi sistem elektronskog nadzora osuđenih osoba. Elektronski nadzor osuđenika u Hrvatskoj počinje od Nove godine.

"Nadzor bi se provodio tako što bi osuđenim osobama elektronski uređaji koji izgledaju kao narukvice bile postavljeni na nožni zglob. U početnoj fazi provođenja projekta, uz određene intervencije u postojećim zakonima, primjena mjere elektronskog nadzora bila bi primjenjena za osobe kojima je izrečena zatvorska kazna u trajanju do šest mjeseci, na osobe koje se već nalaze na izdržavanju kazne zatvora i koriste vanzavodske pogodnosti, kao i kod uvjetnog otpusta osuđenih osoba i njihovog boravka u zajednici“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Entoni Šeperić, portparol Federalnog ministarstva pravde.

Na taj način u svakom momentu znalo bi se gdje su osobe koje koriste vanzavodske pogodnosti, te se ne bi dešavalo kao u slučaju Karay Kamel Bin Alija, ubice i višestruko osuđivane osobe, koja je iskoristila vanzavodske pogodnosti da pobjegne iz zeničkog zatvora, te se danima nije znalo gdje se nalazi.

Također, osobe kojima bi bila izrečena kazna kućnog zatvora, što je česta praksa u Engleskoj, mogle bi se kretati u krugu 100 metara od kuće. Svaki prelazak te granice ili pokušaj nasilnog skidanja uređaja bio bi registrovan.

"Na ovaj način riješio bi se i problem pretrpanosti zatvora. Kada je u pitanju cijena uređaja dovoljno je reći da jedan dan koji osuđenik ili pritvorenik provede u zatvoru državu košta od 80 do 100 maraka, a elektronski uređaj košta 30 KM. Prvo bi naručili 200 uređaja, a kasnije bi naručivali po potrebi“, kazao je Šeperić.

Prema njegovim riječima projekt elektronskog nadzora u početnoj fazi provodio bi se u Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu, jer ti kantoni imaju najveći problem jer oko 80 posto osoba kojima su pravomoćno izrečene zatvorske kazne, zbog pretrpanosti zatvora, ne mogu izdržavati zatvorsku kaznu.