Sinoć izbio požar
29

Zatvorenici iz centralnog zatvora u Sarajevu tokom noći prebačeni u druge jedinice

N. V.
Nakon što je ugašen požar koji je sinoć izbio na krovu Kazneno popravnog zavoda u centru Sarajeva, zatvorenici su do kasno u noć prebacivani u druge zatvorske jedinice.

Prebacivanje osuđenika iz centralnog zatvora u ostale jedinice je sinoć rađeno nakon što je vatra ugašena. Tokom samog požara oni nisu bili u opasnosti s obzirom na to da je posljednji sprat zatvora već tada bio ispražnjen zbog prebacivanja u druge, novije jedinice.

Za evakuaciju i prebacivanje zatvorenika na druga mjesta angažovana je specijalna sudska policija Federacije BiH, Jedinica za podršku MUP-a KS i Policijska stanica Centar.

Među onima koji su koristili ove prostorije, a sinoć su prebačeni, su i osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca protiv kojih se vodi postupak na Kantonalnom sudu Sarajevo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Direktor KPZ Sarajevo Faruk Zubčević je sinoć za Klix.ba kazao da je do zapaljenja krova došlo vjerovatno zbog visoke temperature, limenog krova i dotrajale konstrukcije. On ističe da je upravo zbog lošeg stanja zatvora insistirao na izgradnji jedinice na Igmanu gdje su zatvorenici odavno već smještani, a sinoć je prebačeno još nekoliko njih.

"Mi i iseljavamo jer trista hiljada godina niko ništa nije htio da uradi, sve se u dijelovima radilo. Vatra je produkt svega toga", poručio je on.

Naglašava da je godinama upozoravao na to da je situacija u centralnom zatvoru neuslovna te da je dobro što će osuđenici biti prebačeni u novije zatvorske prostorije.