BiH
0

Zatvorena sezona na Panonskim jezerima, 300.000 posjetitelja tokom ljeta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ovogodišnja ljetna sezona na kompleksu jezera Panonika zvanično je zatvorena, a razlog za to su vremenske prilike, niske dnevne temperature i prognoze za naredni period, potvrdio je Feni direktor JKP Panonika d.o.o. Tuzla Maid Porobić.

Porobić je ovogodišnju sezonu ocijenio relativno uspješnom, imajući u vidu loše vremenske uvjete za rad s puno kišnih dana i niskim temperaturama neuobičajenim za ljetnji period, posebno u augustu.

Naglasio je da je tokom protekle ljetnje sezone bilo samo 16 dana s temperaturama zraka višim od 30 stepeni Celzijusa a svega 40 dana bez padavina, što je znatno ispod višegodišnjeg prosjeka.

Kompleks tuzlanskih slanih jezera ovog ljeta je posjetilo više od 300.000 gostiju, uzimajući u obzir posjete gostiju sa sezonskim i mjesečnim ulaznicama, a ukupan broj prodatih ulaznica je 264.699, što, po riječima Porobića, predstavlja ostvarenje 75 posto ovogodišnjeg plana rada.

Osim 40 stalno uposlenih radnika, tokom protekle sezone dodatno su uposlena još 124 sezonska radnika, a nastavljen je trend rasta broja gostiju iz BiH, susjednih i evropskih zemalja.

Kompleks Panonika je od ove sedmice otvoren za slobodan ulaz, posjete, šetnje i rekreaciju, ali ne za kupanje, jer je završeno održavanje i filtriranje jezerske vode u punim kapacitetima.