{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zatvoren kamp žrtava genocida - Srebrenica

F
3.7.2007. u 15:10
0
0
Zatvoren kamp žrtava genocida - Srebrenica
0
Zatvoren kamp žrtava genocida - Srebrenica
Kamp žrtava genocida – Srebrenica, koji je podignut 16. aprila na Koševu u Sarajevu, zatvoren je, a šatori i ostala oprema bit će uklonjeni do kraja ove sedmice. Mnogi Srebreničani iz posljednje grupe ne vraćaju se svojim kućama već ostaju u Sarajevu.
Predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je danas na pres-konferenciji da iako je Odbor sinoć odlučio ukinuti Kamp zbog razočarenja u međunarodnu zajednicu i lokalne političare, stanari Kampa ipak odlaze podignutih glava, ponosni.

Po njegovim riječima Inicijativni odbor je zvanično postao nevladina organizacija koja je registrirana kao Asocijacija žrtava genocida u Srebrenici sa sjedištem u Srebrenici.

Odbor će rad nastaviti kroz razna djelovanja, okupljanja članstva, žrtava genocida koje žive u BiH i širom svijeta i okupljanja naučnih i pravnih timova sve radi nastavka pravne borbe.

Kada je u pitanju Srebrenica, Duraković smatra da se radi „o kršenju imperativne norme međunarodnog prava, a to je genocid“.

On je podsjetio da je Skupština općine Srebrenica bila zadnja instanca kojoj su se „žrtve genocida“ obratile zahtjevom da donese prvostepenu legalnu odluku i dale joj legitimitet da vrati taj grad pod jurisdikciju države BiH, kakvu je Srebrenica imala prije agresije i genocida.

Dodao je kako je inicijativa ipak imala pozitivnu posljedicu imenovanjem specijalnog izaslanika Clifforda Bonda, čime je „napravljen potez koji će Srebrenici donijeti bolje, donošenjem Zakona o Memorijalnom centru te raznim budžetskim izdvajanjima na nivou BiH i entiteta.

- Mi se time možemo pohvaliti, zadovoljno podići glavu i reći da dostojanstveno ovaj kamp zatvaramo, ne kapitulirajući, već što smo pokrenuli stvari s mrtve tačke, izjavio je Duraković.

Naglasio je također kako je većina posljednje grupe stanovnika Kampa odlučila, samoinicijativno, ne vratiti se u Srebrenicu, nego sudbinu potražiti u drugim gradovima.

Predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice kaže da su ti ljudi razočarani odnosima prema njima dok su bili u Kampu, ne žele povratak u Srebrenicu i ostat će u Sarajevu, Tuzli, Srebreniku i sl., tamo gdje su već tražili stanove pod kiriju.

Ćamil Duraković vjeruje da će se, kada je u pitanju Dodikovo obećanje u bolje stanje u Srebrenici, situacija popraviti „bar kada je ekonomija u pitanju“. Vjeruje da će se dosta na tome raditi i da će koordinaciono tijelo učiniti dosta na razvoju te općine.

„Samo ne znam kome će je razvijati. Ukoliko se ne budu rješavala druga pitanja Srebrenice i ukoliko se ne bude više radilo na istini kod samih građana, a bude postupalo kao na posljednjim sjednicama Skupštine općine Srebrenica da neki odbornici napuštaju sjednicu jer je genocid tema rasprave, mislim da ta ulaganja i taj razvoj Srebrenice neće donijeti nikome dobro“, kazao je Duraković.

Srebreničani poručuju da se istini mora pogledati u oči i od Vlade RS-a očekuju korektan postupak prema njima.

Dijalogu će, vjeruju, doprinijeti to kada se Vlada RS-a suoči s tom činjenicom i kada se nađe neko u RS-u kao Vili Brandt i kaže ono što očekuju, bar radi duševnog ispunjenja, „a ne da se licemjerno ponašaju i dalje pojavljuju izreke 'Nož, žica, Srebrenica' i razni grafiti po zidovima, ili održavaju zborovi Ravnogorskog četničkog pokreta pred crkvom u Srebrenici“.

U protekla dva i po mjeseca kroz Kamp žrtava genocida „procirkuliralo“ je oko 20.000 ljudi. Bilo je posjeta iz Hrvatske, ali i iz SGV-a u BiH i građana Srba iz Distrikta Brčko koji su, kazao je Duraković, došli sa skromnim poklonima.

„Mislim da smo dokazali da ovo nije bila politička inicijativa, nego da smo bili žrtve genocida, a na svu nesreću moramo se tim argumentima boriti za naša prava u budućnosti“, naglasio je Duraković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: