Zbog finansijskih problema
91

Zatvoren jedini zoološki vrt u Republici Srpskoj

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Zoo park u banjalučkom naselju Trapisti i ujedno jedini zoološki vrt u Republici Srpskoj više ne postoji, a razlog njegovog nestanka je činjenica da vlasnik kompleksa više nije bio u mogućnosti da izdržava životinje.

Kako je potvrđeno portalu Klix.ba, neke od životinja su vraćene u prirodu, dok je samo mali broj njih ostao u parku, iz kojeg će uskoro zauvijek iseliti.

Banjalučki zoološki vrt je nestao jer niko od institucija nije imao sluha da podrži ovu ideju, koja je živjela zbog entuzijazma vlasnika i pomoći u vidu donacija. Ipak, kako nam je rečeno, "više se nije moglo".

Na mjestu nekadašnjeg zoološkog vrta ostalo je izletište te rekreativni park i restoran, a ulaz u kompleks sada je besplatan.

U kompleksu koji se nalazi na samoj obali Vrbasa, u dijelu Trapistske šume, na površini od 25.000 kvadratnih metara, bilo je oko 50 životinja. Među njima su bili medvjed, majmun, vukovi, lame, vijetnamske svinje, srne, nojevi, poniji te brojne vrste ptica, gmizavaca i sitnih životinja.

Sada već bivši Zoo park zvanično je otvoren 2006. godine, a za njega se brinuo samo vlasnik kompleksa sa svojim radnicima. Ipak, entuzijazam i želja nisu bili dovoljni, jer bez novca ova oaza mira nije mogla opstati, pa stanovnici naše zemlje u ovom trenutku imaju samo jedan zoološki vrt i to onaj u glavnom gradu BiH.

Banjalučki Zoo park punih šest godina je imao stalne probleme nedostatka finansijskih sredstava, ali nijedna od institucija naše zemlje nije stala iza ovog projekta i ponudila konkretnu pomoć.