{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zatvor u Zenici: Ratovali, a danas žive složno

S
15.9.2011. u 11:59
0
13
Zatvor u Zenici: Ratovali, a danas žive složno
0
Zatvor u Zenici: Ratovali, a danas žive složno
Radnici Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, u kojem kaznu zatvora izdržava preko 20 osoba osuđenih za ratne zločine, tvrde kako nemaju problema sa ovim zatvorenicima, jer oni nisu "kriminogene osobe".
Aleksandra Šatordžija, psihologinja Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Zenici, pojasnila je za BIRN - Justice Report da radi kao dio tima na prijemnom zatvorskom odjeljenju, gdje procjenjuje u koji zatvorski "kolektiv" će osuđeni za ratne zločine biti upućeni.

"Osuđenici za ratne zločine uglavnom nisu kriminogene ličnosti, okolnosti su ih dovele u izvršenje zlodjela. Uglavnom se dobro uklapaju, imaju dobro ponašanje, prihvate tretman, i zapravo samo čekaju da vrijeme prođe. Rijetko priznaju krivicu i među njima su rijetki pokajnici", kazala je Šatordžija.

U KPZ-u Zenica kaznu zatvora za djelo ratnog zločina izdržavaju 22 osuđenika, od kojih je 11 Bošnjaka, sedam Srba i četiri Hrvata. Raspon dosuđenih zatvorskih kazni je od četiri do 30 godina.

Mugdim Musić, pomoćnik direktora KPZ-a Zenica za odgoj i tretman, tvrdi da osuđenici za ratne zločine se "dobro ponašaju".

"Rad s njima je vrlo jednostavan, jer većina njih prije rata nije imala nikakvo krivično pa ni prekršajno djelo. Da nije bilo nesretnog rata, ne bi nikada ni robijali", tvrdi Musić.

U ratu pucali jedni na druge, u zatvoru se štite

Prema Musiću, među osuđenicima koji su tokom rata bili na protivničkim stranama, u zatvoru često vlada "prijateljstvo".

"Dešavalo se da jedan drogog štite kao zemljaci u odnosu prema drugim zatvoreničkim grupama. Oni su disciplinovani i među njima nema sukoba unutar zatvora”, kazao je Musić.

Uprkos navodima rukovodilaca KPZ-a, na probleme u zeničkom zatvoru žalio se Franc Kos, optužen za genocid u Srebrenici pred Sudom BiH. Njegov branilac Duško Tomić je na ročištu u julu prošle godine zatražio da Kos, iz bezbjednosnih razloga, bude prebačen u drugi zatvor.

"Ako ne mogu obezbijediti pritvor, onda nek’ ih ne primaju u Zenici. Želim da kažem šta moj klijent tamo doživljava – govore mu: 'Vlašino, ubit ćemo te'", rekao je tada Tomić, zatraživši da se to i još neka pitanja razmatraju na sjednici zatvorenoj za javnost.

Razgovor sa osuđenikom

U vrijeme posjete ekipe BIRN - Justice Reporta zatvoru u Zenici, dvojica osuđenika za ratne zločine su bila na "pogodnostima", što znači da im je dopušten kraći izlazak izvan zatvorskog kruga.

Jedini osuđeni za ratne zločine koji je pristao razgovarati s novinarima o svom boravku u KPZ-u Zenica bio je Niset Ramić, bivši pripadnik diverzantske čete Teritorijalne odbrane (TO) Visoko.

Ramić, kojeg je Sud BiH u decembru 2007. osudio na kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina zbog učešća u zločinima nad civilima u selu Hlapčevići, tvrdi da se dobro slaže sa svim ostalim zatvorenicima.

"Imam kolegu Lazara, radi sa mnom u kuhinji, i nemam nikakvih problema. Sud ga je osudio, šta ga ja još imam osuđivati", kazao je Ramić.

Odgovarajući na pitanja o uslovima boravka u KPZ-u Zenica, Ramić je ustvrdio da uprava zatvora "nije dobro odredila kolektive" jer je bilo slučajeva premlaćivanja zatvorenika, te dodao da bi želio da ima bolju ishranu i higijenske uslove.

"Puno bolje uslove imao sam u Pritvorskoj jedinici Suda BiH", rekao je Ramić.

Ramić tvrdi da će za dvije i po godine "steći uslove za pogodnosti", ali nije siguran da li će mu se dozvoliti povremeni izlazak iz kruga zatvora.

"Ja ću za dvije i po godine imati uslove, što bi po praksi Haškog tribunala bilo dovoljno da me puste na uvjetnu slobodu. Međutim, kod nas se to previše zateže, da se digne na neki nivo. Ali ako idemo prema nekom pomirenju, to ne bi trebalo biti tako", kazao je Ramić.

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija Federacije BiH (FBiH), zatvorske pogodnosti su ograničene za osobe osuđene za djela ratnog zločina, te im se dopuštaju tek nakon što izdrže polovinu izrečene kazne ukoliko je ona duža od deset godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: