Suđenje Feridu Hodžiću
0

Zatvor “Štala” nije bio u nadležnosti vojske

FENA
Na suđenju Feridu Hodžiću, optuženom za zločine počinjene 1992. godine na području općine Vlasenica, pred Sudom BiH okončano je ispitivanje Sejfudina Hodžića, posljednjeg svjedoka odbrane, koje je započelo 27. februara.

Tužilaštvo BiH tereti Ferida Hodžića, kao bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, za učestvovanje u zatvaranju, psihičkom i fizičkom zlostavljanju civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u zatvoru “Štala” u zaseoku Rovaši.

Svjedok Hodžić je tokom unakrsnog ispitivanja Tužilaštva još jednom ponovio kako “zatvor ‘Štala’ nije bio pri vojnoj strukturi”, te kako je upravnika tog zatvora imenovalo “Odjeljenje odbrane kao samostalna institucija”, u kojoj je on bio referent.

Odgovarajući na pitanja članova Sudskog vijeća, Hodžić je rekao da su u “Štali” bili ljudi koji su zarobljeni “u vojnim djejstvima i oni koji su počinili teška krivična djela”.

-Bilo je i Srba i Bošnjaka koji su odbili mobilizaciju. Oni se po uslovima boravka nisu razlikovali od nas. I mi smo spavali po štalama. Nije postojao način da se obezbijede neki bolji uvjeti, kazao je Hodžić, prenosi BIRN - Justice Report.

Na narednom ročištu, 26. marta, Tužilaštvo BiH će saslušati vještaka i svjedoka.