Državni projekti
0

Zatvor od 15 miliona eura za osuđenike iz BiH

Sarajevo-x.com
Uprkos finansijskoj krizi izgradnja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu bit će jedan od prioriteta nadležnih vlasti u Bosni i Hercegovini, koje se napokon moraju suočiti sa problemom puštanja okorjelih kriminalaca na slobodu, jer im se u zatvorima ne može pronaći mjesto.

U zatvoru, čija je izgradnja trebala početi ove godine, ali je odgođena zbog nedostatka novca, bit će smješteno oko 300 osuđenika Suda BiH. Među takvima bi se našao i Tasim Kučević, osuđeni trgovac ljudima, svodnik i kriminalac koji je nakon određivanja kazne zatvora od 12 godina pušten na slobodu, dok mu se ne pronađe mjesto za izdržavanje kazne, a potom mu je određen jednomjesečni pritvor zbog fizičkog napada na jednu ženu.

Početak izgradnje neophodnog zatvora sačekat će i reviziju dokumentacije od strane Razvojne banke Vijeća Evrope, koja treba da odobri šest miliona eura, a vjeruje se da bi to odobravanje potaklo ostale donatore da uplate kreditna sredstva.

Nakon što se projekat realizuje, entitetski zavodi će biti u mogućnosti da preusmjere svoje prioritete na poboljšanje programa rehabilitacije manje opasnih zatvorenika, kako bi se olakšala reintegracija ovih lica u zajednicu i smanjio broj recidivista.

Za pripremu zemljišta za izgradnju i izradu dokumentacije za ustanovu zatvorenog tipa visokog stepena sigurnosti iz državnog budžeta već je utrošeno oko dva miliona konvertibilnih maraka.

Prema procjeni, troškovi izgradnje zatvora u Istočnom Sarajevu iznose 14,85 miliona eura.