Odluka suda u Austriji
0

Zatvor mirovnjaku koji je uzvikivao Sieg Heil u Sarajevu

SRNA
Zemaljski sud u Klagenfurtu osudio je na 18 mjeseci zatvora nekadašnjeg pripadnika austrijskih mirovnih snaga u BiH, koji je u novembru prošle godine u jednom sarajevskom lokalu pozdravljao nacističkim pozdravom "Sieg Heil!"

Ovaj mladić iz mjesta Sent Veit, čiji identitet nije saopšten, mora odležati najmanje šest mjeseci zatvora zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja "Trećeg rajha".

Kako je navedeno tokom izricanja presude, 20-godišnjak je još u maju 2010. godine, prije odlaska u BiH, na ramenu istetovirao oznaku ABK (Arijevsko bratstvo Koruške), a po dolasku u Sarajevo istetovirao je još i nacistički simbol "Krv i čast".

Kako je izjavio austrijski državni tužilac Bernhard Kaplaner, ovaj mladić je 17. novembra, po povratku iz lokala u kamp, vrijeđao jednog turskog vojnika kazavši mu: "Svinjo strana, sve ću vas pobiti!"

Mladić, po zanimanju kuhar, rekao je tokom procesa da nije pozdravljao nacističkim pozdravom. 

Zanimljivo je da je izjavio da je o Adolfu Hitleru čuo samo u školi, te da mu niko nikada nije govorio o strahotama nacista.

 Govoreći o nacističkim tetovažama na svom tijelu, rekao je je da ih je napravio proizvoljno.
Na tijelu ovog mladića nalaze se još i tetovaže "Svi policajci su svinje", "Arijsko bratstvo Karnten", kao i tetovaža pitbula s oznakom SS.