BiH
0

Zatvaranje OHR-a ugrozilo bi relativnu stabilnost BiH

FENA
Nekoliko specifičnih uvjeta koje je Vijeće za implementaciju mira (PIC) postavio 2008. za završetak protektorata nisu ispunjeni, zbog čega bi ovo tijelo trebalo imenovati novog i jakog visokog predstavnika i potvrditi da će OHR ostati dok se ne ispune svih uvjeti iz 2008.

Ovo je preporuka iz najnovijeg Izvještaja Međunarodne krizne grupe pod nazivom "Nedovršena tranzicija Bosne: Između Dejtona i Evrope", u kojem se navodi da će PIC razmotriti zatvaranje OHR-a 26. i 27. marta.

U ovom izvještaju se tvrdi da bi hitno zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) ugrozilo relativnu stabilnost zemlje i napredak koji je učinila.

Četrnaest godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, nacionalni sukobi ugrožavaju izglede za evropske integracije. Zbog toga, posebne ovlasti međunarodne zajednice su potrebne još malo duže, ocjenjuje ICG.

-Napetost je trenutno velika i nacionalni lideri osporavaju Dejtonski ugovor na otvoreniji način nego ikad prije, upozorava viši analitičar ICG-a u Sarajevu Marko Prelec.

On pojašnjava da bi završetak međunarodnog protektorata u BiH dobrodošao i da bi trebao uslijediti uskoro, ali upozorava da ovo nije vrijeme da se požuruje tranzicija.

Kompromis u ovom momentu bi poslao krivi signal bh. liderima i povrijedio mogućnost EU da izvrši svoje dodatne obaveze jednom kad se protektorat završi.

Ali OHR više nije snaga koja BiH vodi naprijed. Njegova uloga je ograničena na zaštitu Dejtona i na deblokiranje često paralizirane državne vlasti, smatraju u ICG-u.

Ističe se da bh. lideri, navikli na zaštitu od najgorih posljedica vlastite neodgovornosti, moraju napokon početi donositi teške odluke potrebne za integraciju u EU, te da bi i EU trebalo povisiti stepen svoje aktivnosti u BiH bez odgađanja.

Kako navodi ICG, jednom kad se OHR zatvori, a očekuje se da će to biti do kraja 2009. bit će potrebna jedna jaka misija EU koja će zaštititi stabilnost i nastaviti podsticati zemlju na putu ka evropskoj integraciji.

S još dubokim podjelama između triju konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata, i još svježih sjećanja na rat, BiH nije poput drugih zemalja kandidata i pristup EU koji je na drugim mjestima uspio mora biti ojačan, stav je ICG-a.

Ova grupa smatra da bi EU trebalo odlučiti da djeluje kao garant Dejtona protiv jednostranih osporavanja, i trebala bi se već sada fokusirati na specifične ovlasti koje će njezin posebni predstavnik (EUSR) trebati, a morala bi i povisiti novčanu podršku.

-Mnogo ljudi u BiH sumnja da li EU uopće želi da joj BiH pristupi, i da li EU može lokalne političare nagovoriti da provedu reforme, kaže direktorica evropskog programa za ICG Sabine Freizer.

Ona naglašava da se, ako će EU uspostaviti stabilnost na zapadnom Balkanu, njezine zemlje članice moraju prvo složiti da je BiH još bitna za evropsku sigurnost i onda suštinski ojačati svoje političke, pravne i novčane instrumente za djelovanje u još krhkoj zemlji.