Predmet Gasal i ostali
0

Zatraženo ukidanje pritvora

FENA
Branilac Enesa Handžića, jednog od optuženih za zločine u Bugojnu, Fahrija Karkin podnio je danas Sudu BiH prijedlog za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane.

Prijedlogu su se pridružila i ostala tri branioca, koja su na javnoj sjednici istaknuli kako nema osnova da optuženi već skoro dvije godine budu u pritvoru, javio je danas BIRN-Justice Report.

Sud će odluku o prijedlogu odbrana donijeti "u najskorije vrijeme".

Za zločine počinjene nad Hrvatima koji su tokom 1993. i 1994. godine bili zatočeni na području općine Bugojno, Tužilaštvo BiH tereti Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića.

  • Smatramo da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju zadržavanje optuženih u pritvoru, kazala je tužiteljica Slavica Terzić, dodavši da bi primjena drugih mjera bila nemoguća jer bi optuženi mogli uticati na preostalih 26 svjedoka koje Tužilaštvo namjerava saslušati.

Karkin je istaknuo da sve ono što je tužiteljica kazala u odnosu na Enesa Handžića ne stoji. Ocijenio je da ne postoji nijedan dokaz o uticaju optuženog i njegove porodice na svjedoke.

  • Sud se mora vezati za nešto opipljivo i dokazano. Handžić ne živi i ne radi u Bugojnu i tamo nema potrebe da ide. Zabrana napuštanja mjesta boravka će ga spriječiti da se suočava s bilo kim, kazao je Karkin.

Enes Handžić je, zajedno sa Senadom Dautovićem, uhapšen 16. aprila 2007., dok su Nisveta Gasala i Musajba Kukavicu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili krajem marta iste godine.

Gasalov advokat Senad Kreho ustvrdio je da već godinu dana Apelaciono vijeće prepisuje iste razloge za ostanak u pritvoru. Ono što je važilo u istrazi, sada više ne važi, kazao je.

  • Gasalovom ostanku u pritvoru je kumovao dopis HVIDRA-e (Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata), a ni iz tog dopisa nije vidljivo ko je uticao na svjedoke. Na osnovu nacionalno obojene boračke organizacije zanemaruju se prava mog branjenika, kazao je on.

Sutkinja Patricia Whalen, jedna od članova Sudskog vijeća, istaknula je kako dopis koji odbrane spominju Sud neće uzeti u obzir jer on nije uvršten u spis niti su o njemu saslušani svjedoci.