Sud BiH
0

Zatraženo produženje pritvora za šestoricu optuženih na Korićanskim stijenama

FENA
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv osmorice koji se terete za zločin počinjen na Korićanskim stijenama 1992. godine.

Tužilaštvo BiH zatražilo je da šestorici bude produžen pritvora, a za dvojicu su tražene mjere zabrane zbog njihovog "zdravstvenog stanja".

Odbrane su se usprotivile prijedlogu, a Sud će odluku donijeti naknadno.

Kao razlog produženja pritvora za Damira Ivankovića, Gordana Đurića, Milorada Radakovića, Ljubišu Ćetića, Dušana Jankovića i Željka Stojinića, Tužilaštvo BiH je navelo mogućnost utjecaja na svjedoke i saizvršioce, ometanje javnog poretka, te visinu zaprijećene kazne za djelo koje im se stavlja na teret, što je deset i više godina.

Optuženi se terete da su kao pripadnici Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda policije iz Prijedora, sudjelovali u sprovođenju konvoja civila Bošnjaka i Hrvata prema Travniku, prilikom čega su strijeljali grupu od 200 muškaraca na Korićanskim stjenama.

Obrazlažući prijedlog za pritvor, tužiteljica Slavica Terzić je kazala da su se "zaštićeni svjedoci žalili da su bili izloženi prijetnjama", te da optuženi žive u Prijedoru gdje je i većina svjedoka. Odbrane smatraju da prijedlogu "nije u skladu sa zakonom".

Đurićev branilac Dragan Međović je kazao da Tužilaštvo BiH nije ponudilo niti jedan dokaz o "navodnom zastrašivanju svjedoka koji se može dovesti u vezu sa optuženima".

"Uvažavam zaštićene svjedoke ali to predstavlja ogromne poteškoće odbrani. A znamo iz prakse da oni svjedoci koji govore istinu ne traže zaštitu", kazao je branilac Izet Baždarević koji zastupa interese Damira Ivankovića.

Braniteljica Dragica Golušac, koja zastupa Milorada Škrbića, je kazala da se protivi i zaštitnim mjerama za njenog branjenika, "a posebno onoj o javljanju u policijsku stanicu u Prijedoru jer živi osam kilometara dalje od te stanice" te mu javljanje predstavlja "dodatne troškove i obavezu", prenio je BIRN - Justice Report.

Branilac Ljubiše Ćetića, Slobodan Perić je kazao da njegov branjenik nije učestvovao u zločinu.

"Moj branjenik nije učestvovao u počinjenju zločina ali je njemu u cilju da se utvrdi istina", kazao je Perić. Tužiteljica Terzić je istakla da se "optuženima na teret stavlja sistematski progon, pljačkanje, ubistva osoba čak i maloljetne djece kojima su do jučer bili komšije".

"Zločin je izvršen kao dio udruženog zločinačkog poduhvata. To je nanijelo teške posljedice za žrtve jer je ubijeno preko 200 osoba", dodala je Terzić.