Sud BiH
0

Zatraženo produženje pritvora optuženima za zločine u Višegradu

FENA
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Predraga Milisavljevića, Miloša Pantelića i Ljubomira Tasića, optužene za zločin počinjen u Višegradu 1992.

Odbrane su ocijenile da je prijedlog Tužilaštva BiH “neosnovan”, te su predložile da optuženima budu određene mjere zabrane.

"Tužilaštvo predlaže pritvor za svu trojicu optuženih jer bi mogli stupiti u kontakt s nekim od svjedoka i saučesnika. Nakon što je potvrđena optužnica, oni imaju i dodatni motiv za bjekstvo", kazao je tužilac Dževad Muratbegović.

Po optužnici, Milisavljević i Pantelić, bivši pripadnici rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad, te Tasić, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od aprila do kraja juna 1992. izvršili su progon bošnjačkog stanovništva s područja općine Višegrad.

Trojici optuženih na teret su stavljena ubistva, prisilno preseljenje stanovništva, zatvaranje i mučenje.

Tužilac Muratbegović naglasio je da prvooptuženi Milisavljević posjeduje i državljanstvo Republike Srbije, te da boravi i u Španiji.

Odbrana Milisavljevića je istakla da se pritvor ne može odrediti zbog posjedovanja dvojnog državljanstva, te da je optuženi u inostranstvu boravio samo zbog posla.

"Optuženi je u Španiju otišao kako bi zaradio za porodicu i otplatio kredit za stan koji je kupio u Višegradu, a ne da bi izbjegao krivično gonjenje", kazao je branilac Dragiša Mihajlović.

Odbrana Pantelića je naglasila da optuženi ne može uticati na sučesnike zbog svog stepena obrazovanja i ličnosti.

"Optuženi neće uticati ni na koga, a već je stekao i status optuženog", kazao je Nenad Grubež, Pantelićev branilac.

Odbrana trećeoptuženog Tasića također je naglasila kako “ne postoji razlog da bi optuženi mogao pobjeći ili izvršiti uticaj na nekoga”.

Milisavljević se u pritvoru nalazi od juna 2012., a Pantelić i Tasić su uhapšeni početkom ovog mjeseca.

Odluka o produženju pritvora za optužene bit će naknadno donesena, prenosi BIRN - Justice Report.