Apel Ministarstvu
237

Zatraženo potpuno ograničenje upotrebe duhana unutar vaspitno-obrazovnih ustanova KS

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Povodom sve veće prisutnosti duhanskog dima u svim prostorijama vaspitno-obrazovnih ustanova, 40 nevladinih organizacija članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima uputilo je apel Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u kojem se insistira na potpunom ograničenju upotrebe duhana unutar svih vaspitno-obrazovnih ustanova.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je prva adresa kojoj je upućen ovaj apel, a iz Partnerstva poručuju kako će apelirati ministarstva i u drugim kantonima da poduzmu konkretne korake na rješavanju ove situacije, saopćeno je iz Udruženja PROI.

“S početkom školske godine na našu adresu pristižu brojne pritužbe od strane učenika, roditelja i osoblja vezane za pušenje u zbornicama i drugim prostorijama škola. Smatramo da vaspitno-odgojne ustanove treba da osiguravaju optimalno okruženje za učenje i društveni razvoj učenika, te zdravo radno okruženje za osoblje. Ako je upotreba duhana dopuštena u prostorijama obrazovnih ustanova, to znači da oni podržavaju okruženje koje nije u skladu s preporukama o prevenciji upotrebe duhana dopuštajući učenicima da vide primjere odraslih koji učestvuju u nezdravim navikama, izlažući učenike i ostale članove osoblja pasivnom pušenju. Naša djeca trebaju da budu zaštićena od duhanskog dima u školama i vrtićima, stoga treba poduzeti konkretne mjere i prije nego što se usvoji novi zakon o kontroli duhana u FBIH”, poručuju iz nevladine organizacije PROI, koja vodi kampanju “Smeta Mi”

Rezultati istraživanja u Bosni i Hercegovini pokazuju alarmantno stanje u vezi prevalence pušenja među djecom. Podaci pokazuju da je svako šesto dijete u dobi od 13 do 15 godina u Bosni i Hercegovini stalni pušač, više od trećine omladine izjavljuje kako je počelo s pušenjem prije dobi od 10 godina, a 60,7 posto djece i mladih potvrđuje izloženost pasivnom pušenju u zatvorenim javnim prostorima

Podsjećamo, pasivno pušenje predstavlja veliki rizik po zdravlje svih građana i njemu su, nažalost, svakodnevno izložena i djeca i to tokom njihovog boravka u školama i vrtićima.

Dokazano je da odvojene prostorije za pušače, čak i one sa fizičkim barijerama, ne predstavljaju dovoljnu zaštitu od izloženosti duhanskom dimu koji je vrlo uporan, lako prolazi i kroz najmanje pukotine i dugo se zadržava u zraku. To znači da dozvoljeno pušenje u zbornici ili bilo kojoj drugoj prostoriji unutar vaspitno-obrazovne ustanove ugrožava zdravlje ne samo osoba koje se nalaze u toj prostoriji nego i zdravlje svih učenika i osoblja škole, koji su primorani udisati duhanski dim.