BiH
0

Zatražene ostavke odgovornih i najavljeni novi protesti

Sarajevo-x.com
Kolegij Gradskog vijeća Sarajeva na hitnoj sjednici je usvojio zaključke da se rebalansom budžeta izdvoje sredstva za sufinansiranje izgradnje institucija za smještaj maloljetnih delinkvenata. Ipak, Pokret mladih i pokret Dosta zatražili su ostavku gradonačelnice Semihe Borovac i premijera Kantona Sarajevo Semira Silajdžića, a najavljeni su i novi protesti.

Kolegij Gradskog vijeća Sarajeva na vanrednoj sjednici je razmatrao pogoršanu sigurnosnu situaciju u Sarajevu, zaključivši da će istrajati na mjerama prevencije i spriječavanja ovakvih i sličnih događaja, pri čemu bi trebalo izbjegavati bilo kakvo politiziranje.

"Grad Sarajevo će insistirati na stvaranju pravnih mogućnosti da mu se daju nadležnosti u smislu organizacije 'gradske policije' u okviru MUP-a Kantona Sarajevo, koja će se izravno brinuti o sigurnosti građana Sarajeva", saopćeno je iz Gradskog vijeća.

Predsjednik Pokreta mladih BiH i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Vedran Jasmin Mehičević uputio je zahtjev za hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća Sarajeva, na kojoj će se razmatrati i donijeti odluka o razrješenju gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac, saopćeno je iz ove stranke.

U saopćenju se navodi da je Gradsko vijeće odgovorno za poduzimanje ove mjere s obzirom da gradonačelnica ne želi sama da podnese ostavku na šta je pozivaju građani Sarajeva. Razlog za ovakvu inicijativu je kritična sigurnosna situacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Pokret Dosta također traži ostavke Semihe Borovac, ali i premijera Kantona Semira Silajdžića.

"Pokret Dosta pozdravlja vanrednu sjednicu Kantonalnih lidera u Sarajevu. Međutim, to je šuplja priča. Ultimativno zahtijevamo da Semiha Borovac, gradonačelnica Sarajeva i Samir Silajdžić, premijer Kantona Sarajevo, hitno i neopozivo podnesu ostavke!", navodi se u saopštenju za javnost pokreta Dosta.

Ponovno se pozivaju građani da prisustvuju protestu ispred kantonalnih institucija u Sarajevu u srijedu u 11 sati i 55 minuta.