BiH
0

Zatražene mjere zabrane za Iliju Jurića

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje mjera zabrane za Iliju Jurića zvanog “Bekrija”, koji je osumnjičen da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Odžaka.

Tužilaštvo je navelo da Jurić ima državljanstvo Hrvatske i da radi u Austriji, te ocijenilo da postoji opasnost od uticaja na svjedoke. Tužilac Miroslav Janjić je kazao da postoje opšti uslovi da se Iliji Juriću odrede mjere zabrane, ne preciziravši na ročištu koje mjere predlaže. On se pozvao na član 126. Krivičnog zakona BiH, koji uključuje širok spektar mjera zabrane. On je rekao da strožije mjere nisu zatražene, jer je osumnjičeni sarađivao sa Tužilaštvom.

Prema Janjićevim riječima, osnovana sumnja proizlazi iz iskaza dvije svjedokinje, od kojih je jedna već dala izjavu u drugom postupku pred ovim sudom, zbog krivičnog djela silovanja.

Odbrana se nije protivila prijedlogu Tužilaštva BiH, predloživši da se Jurić obaveže na javljanje policiji svakih sedam dana. Na ročištu također nije rečeno za koja konkretno djela je Jurić osumnjičen, javlja BIRN.