Sud BiH
14

Zatražena osuđujuća presuda za zločine nad Srbima u Hadžićima

SRNA
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da osmoricu optuženih za zločine nad srpskim civilima na području Hadžića proglasi krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg je vršeno nezakonito zatvaranje civila, nečovječno postupanje, mučenje, oduzimanje prava na pravično suđenje, te prisiljavanje na prinudni rad.

Tužilac Zorica Đurđević je, iznoseći završne riječi, navela da su van razumne sumnje dokazani svi navodi optužnice.

"Tužilaštvo je pokazalo funkcije i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu", rekla je Đurđevićeva, dodavši da su najviši državni organi donijeli odluku da "Silos" treba raspustiti, ali ta odluka nije ispoštovana, te da je to bio projekat lokalnih vlasti, kriznog štaba i policije.

Ona je naglasila da su optuženi krivi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg je vršeno nezakonito zatvaranje civila, nečovječno postupanje, mučenje, oduzimanje prava na pravično suđenje, te prisiljavanje na prinudni rad.

Đurđevićeva je dodala da se iz izjava oštećenih može zaključiti da su izvođeni iz svojih kuća u civilnoj odjeći, te da mnogi od njih nisu posjedovali oružje.

Prema njenim riječima, tri objekta "Silosa", osnovna škola i kasarna "Krupa" predstavljali su jedan logorski sistem, neki zatvorenici su bili u jednom, a neki u sva tri zatočenička objekta.

Tužilac je navela da krivične prijave koje su podnošene protiv zatvorenih osoba nisu imale uticaj na status zatvorenih lica.

Ona je istakla da su, osim civila, bili zatvoreni i ratni zarobljenici, rezervisti Jugoslovenske narodne armije, Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća odbrane.

Đurđević je naglasila da su zatvorenici boravili u nehumanim uslovima, da su neki smršali po desetine kilograma, da im nakon premlaćivanja nije pružena medicinska pomoć, dodavši da je u tim objektima bilo pojava zaraznih bolesti, pa čak i smrti.

Zlostavljanje i mučenje zatvorenika, prema riječima tužioca, dokazani su brojnim izjavama oštećenih.

Za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj", Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića, Halida Čovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine Hadžići, te Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine, Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član Kriznog štaba, a Šabić komandir policije u Pazariću.

Kazić je, prema navodima optužnice, bio komandant Devete brdske brigade Armije BiH, dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora "Silos".

Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa", a Nermin Kalember stražar u "Silosu".

Odbrana Mustafe Đelilovića iznošenje završne riječi počeće 5. oktobra.