|

Zatražen pritvor za Emraha Fojnicu iz Gornje Maoče

Zatražen pritvor za Emraha Fojnicu iz Gornje Maoče
0
S
SRNA
12.11.2011. u 13:36
32
komentara
0

dijeljenja
Zatražen pritvor za Emraha Fojnicu iz Gornje Maoče Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Tužilaštvo BiH zatražilo je danas od Suda BiH da odredi pritvor Emrahu Fojnici (20) iz Gonje Maoče, osumnjičenom da je izvršio krivično djelo terorizma, saznaje Srna u Tužilaštvu.
Nakon što je nadležni tužilac danas ispitao Fojnicu, državljanina BiH rođenog u Zavidovićima, a nastanjenog u Gornjoj Maoči, odlučio je da Sudu BiH uputi prijedlog za određivanje pritvora zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao prikrivati dokaze, te uticati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage.

"Pritvor je zatražen i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni ukoliko bi se našao na slobodi ponovo izvršio isto ili slično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili više, a posebno uzimajući u obzir način izvršenja ovog krivičnog djela, njegove posljedice, te uznemirenost stanovništva cijele BiH", izjavila je Srni portparol Tužilaštva Selma Hećimović ne iznoseći više detalja.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Emraha Fojnicu, čiji identitet do sada nije bio otkriven javnosti, na području Gornje Maoče u okviru istrage o nedavnom terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Nakon hapšenja, Fojnica je bio pod nadzorom SIPA-e, a potom je predat Tužilaštvu BiH. SIPA je u okviru akcije izvedene po nalogu Tužilaštva BiH prethodnih dana izvršila pretrese na više lokacija u BiH, između ostalih, u mjestu Ošve kod Maglaja, Maglaju i Gornjoj Maoči.

Zbog zaštite interesa istrage, Tužilaštvo nije dalo više informacija o ovim aktivnostima.

Pripadnik vehabijskog pokreta Mevlid Jašarević izvršio je 28. oktobra teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, pri tom ranivši policajca koji je radio na obezbjeđenju objekta.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...