Prijedlog proslijeđen Sudu BiH
0

Zatražen pritvor za 15 osoba uhapšenih u akciji "Carina"

FENA
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za petnaest osoba, osumnjičenih za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima - carinska prevara, pranje novca i teška krađa, te falsifikovanje i krivotvorenje isprava.

Petnaest osoba lišeno je slobode 22. marta u jutarnjim satima od službenika više policijskih agencija iz cjele BiH i predati su Tužilaštvu BiH narednog dana, gdje ih je, u svojstvu osumnjičenih osoba, ispitao nadležni tužilac.

Od ukupno 15 osumnjičenih za koje je predloženo određivanje mjere pritvora, njih 14 zadržano je nakon lišenja slobode, a jedna osoba je u bijegu i nalazi se izvan granica BiH, te je uz prijedlog za određivanje pritvora za tu osobu zatraženo i raspisivanje međunarodne potjernice.

Prema osumnjičenom koji je u bijegu, pritvor je zatražen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka a), a prema svim ostalim osumnjičenim, zbog razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b), c) i d), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto, kao i zbog zaštite opće sigurnosti građana.

Svi osumnjičeni lišeni su slobode u akciji kodnog naziva "Carina", koju su policijski službenici više policijskih agencija proveli po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Prijedlog za određivanje pritvora proslijeđen je Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.