Nezavisni blok
0

Zatražen nadzor i zaštita stećaka na Radimlji kod Stoca te odvajanje od spomenika žrtvama Bleiburga

R. D.
Stećci pored sponog spomenika
Stećci pored sponog spomenika
Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zatražio je danas inspekcijski nadzor i zaštitu nekropole stećaka na Radimlji pored Stoca.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je Odluku o proglašenju historijskog područja – nekropola stećaka Radimlja kod Stoca, na sjednici Komisije koja je održana od 5. do 11. novembra 2002. godine. Komisija je ovu Odluku izmijenila 2. jula 2020. godine te je donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju historijskog područja – nekropola stećaka Radimlja kod Stoca.

Nekropole stećaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji proglašene su Svjetskom baštinom UNESCO-a na sjednici komiteta UNESCO-a 15. jula 2016. godine u Istanbulu u Turskoj. Ukupno 30 lokaliteta sa ovim srednjovjekovnim spomenicima navedeno je na listi od kojih se većina nalazi u Bosni i Hercegovini, a jedna od najreprezentativnijih je upravo nekropola Radimlja.

"Pozivam nadležne organe da Odluku o izmjenama i dopunama odluke o proglašenju ovog nacionalnog spomenika u potpunosti implementiraju, a posebno Član IV kojim su propisane mjere zaštite, te potreba fizičkog odvajanja – izrada ograde između nacionalnog spomenika i memorijala Blajburškim žrtvama koji je nelegalno izgrađen nakon 1995. godine", navodi se u inicijativi zastupnika Nezavisnog bloka.

Dalje bavodi kako od Federalne uprave za inspekcijske poslove traži da se sprovede hitan inspekcijski nadzor u vezi sa održavanjem političke manifestacije na nacionalnom spomeniku Radimlja u subotu, 22. maja 2021, s obzirom da je zabranjeno korištenje nacionalnog spomenika u političke svrhe, čime je prekršen Član III spomenute Odluke.

"Ovo se nažalost događa iz godine u godinu, a posebno je zabrinjavajuće da ovo nije samo problem jedne opštine, kantona, entiteta, niti države, nego je ovo regionalni problem jer su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Hrvatska zajedno nominirale stećke za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine", navodi se dalje.

Kaže i kako je nužno poštivati međunarodne konvencije, zakonske propise Bosne i Hercegovine, u potpunosti sprovesti Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju historijskog područja – nekropola stećaka Radimlja kod Stoca, te izvršiti inspekcijski nadzor kako bi nacionalni spomenik bio zaštićen i kako se ne bi ponovila politička zloupotreba ovog spomenika od univerzalnog značaja.