{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zatražen monitoring sudskog procesa protiv Ilije Jurišića

F
26.3.2015. u 11:00
0
20
Zatražen monitoring sudskog procesa protiv Ilije Jurišića
0
Zatražen monitoring sudskog procesa protiv Ilije  Jurišića
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pred Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, 2. i 3. aprila bit će otvoren pretres po žalbi koju je na prvostepenu presudu, kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora, uložio njegov advokat Đorđe Dozet.
"Tim povodom, Helsinški komitet (HK) za ljudska prava Srbije i Fondacija Istina Pravda Pomirenje (FIPP) iz Tuzle obratili su se zajedničkim pismom ambasadama SAD-a, Francuske, Njemačke i Velike Britanije u Beogradu i zamolili ih za monitoring sudskog procesa", navodi FIPP u saopćenju za javnost.

U pismu, koje su potpisali Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Republike Srbije i Sinan Alić, predsjednik FIPP-a, navodi se da je, raspravljajući po zahtjevu RSrbije za izručenje Ejuba Ganića, Sud u Londonu, svojevremeno, odbio taj zahtjev, smatrajući da je on politički motivisan i da Ganić u Beogradu ne bi imao fer i pošteno suđenje."Donoseći oslobađajuću presudu u predmetu Ganić, Sud u Londonu je posebno apostrofirao činjenicu da je u Beogradu, u prvostepenom postupku Ilija Jurišić, građanin Bosne i Hercegovine, osuđen na 12 godina zatvora na osnovu nepostojećeg dokumenta".

"Paradoksalno je, ali istinito – tu činjenicu, tokom unakrsnog ispitivanja pred Sudom u Londonu, potvrdio je Milan Petrović, zamjenik tužioca za ratne zločine Republike Srbije, koji u predmetu Jurišić zastupa tužbu", navodi se u pismu.

Istovremeno, u pismu se ističe da će Apelacioni sud u Beogradu ponovo, (nakon što je ukinuta prvostepena presudu Okružnog suda i Jurišić pušten da se brani slobode, Viši sud u Beogradu se u potpunosti oglušio o stavove Apelacionog suda i ponovo izrekao identičnu kaznu), u obnovljenom drugostepenom postupku, otvoriti raspravu u predmetu Jurišić.

"S obzirom da ovaj slučaj već osam godina opterećuje odnose na relaciji Bosna i Hercegovina – Republika Srbija molimo Vas da ostvarite monitoring ovog procesa koji počinje 2. i 3. aprila 2015. godine pred Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu", navodi se u pismu, saopćeno je iz FIPP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: