Speleološka udruga tvrdi
0

Zataškava se opasnost po Vjetrenicu

FENA
Speleološka udruga Vjetrenica - Popovo polje optužila je Federalno ministarstvo okoliša i turizma da zataškava opasnosti koje prijete špilji Vjetrenici zahvatima u njezinom okolišu.

U priopćenju za javnost upućenom iz spomenute udruge navodi se da se Federalno ministarstvo okoliša i turizma u zadnja dva mjeseca dva puta oglasilo priopćenjima za javnost u kojima se tvrdi da prema Vjeternici nema "invazivnih radnji".

Međutim, Speleološka udruga Vjetrenica - Popovo polje tvrdi da je u dokument „Karta ranjivosti FBiH", koji se radi za potrebe Federalnog ministarstva okoliša i turizma, unesen lokalitet za tzv. istraživanje mineralnih sirovina, na lokalitetu Orahov dol, za koji je dozvola izdana tvrtki Pogled iz Ravnoga.

Radi se o površinskom kopu biomikritnog kalcitnog kamena, a iz Karte ranjivosti FBiH može se zaključiti da predviđeni prostor za kamenolom iznosi više stotina metara, te da bi zahvatio i zapadnu padinu brda u kojoj se nalaze kanali Vjetrenice.

Isti kamenolom smješten je u Vali prema Slanom, čije je područje po Prostornom planu BiH iz 1981. određeno visokom kategorijom rezervata prirode, navodi se u priopćenju.

Iz Speleološke udruge Vjetrenica - Popovo polje podsjećaju kako su brojne svjetske strukovne organizacije upozorile BiH na ozbiljne opasnost po Vjetrenicu, ali nadležna tijela do sada nisu odgovorila na ta upozorenja.