{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zataškava se opasnost po Vjetrenicu

F
26.7.2009. u 13:02
0
4
Zataškava se opasnost po Vjetrenicu
0
Zataškava se opasnost po Vjetrenicu
Speleološka udruga Vjetrenica - Popovo polje optužila je Federalno ministarstvo okoliša i turizma da zataškava opasnosti koje prijete špilji Vjetrenici zahvatima u njezinom okolišu.
U priopćenju za javnost upućenom iz spomenute udruge navodi se da se Federalno ministarstvo okoliša i turizma u zadnja dva mjeseca dva puta oglasilo priopćenjima za javnost u kojima se tvrdi da prema Vjeternici nema "invazivnih radnji".

Međutim, Speleološka udruga Vjetrenica - Popovo polje tvrdi da je u dokument „Karta ranjivosti FBiH", koji se radi za potrebe Federalnog ministarstva okoliša i turizma, unesen lokalitet za tzv. istraživanje mineralnih sirovina, na lokalitetu Orahov dol, za koji je dozvola izdana tvrtki Pogled iz Ravnoga.

Radi se o površinskom kopu biomikritnog kalcitnog kamena, a iz Karte ranjivosti FBiH može se zaključiti da predviđeni prostor za kamenolom iznosi više stotina metara, te da bi zahvatio i zapadnu padinu brda u kojoj se nalaze kanali Vjetrenice.

Isti kamenolom smješten je u Vali prema Slanom, čije je područje po Prostornom planu BiH iz 1981. određeno visokom kategorijom rezervata prirode, navodi se u priopćenju.

Iz Speleološke udruge Vjetrenica - Popovo polje podsjećaju kako su brojne svjetske strukovne organizacije upozorile BiH na ozbiljne opasnost po Vjetrenicu, ali nadležna tijela do sada nisu odgovorila na ta upozorenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: