Sve za vlast
254

Zastupnik Vinko Marić (BHI-KF) traži da se zbog "viška" Hrvata mijenja zakon o Vladi ZDK

E. M.
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Skupština Zeničko-dobojskog kantona u petak bi trebala usvojiti prijedlog budućih članova vlade. Međutim, ništa od toga ne bi bilo sporno da taj prijedlog nije u suprotnosti sa Zakonom o Vladi Zeničko-dobojskog kantona jer prijedlog, kojim se želi pogodovati Hrvatima, krši važeći "nacionalni sastav vlade" na štetu Bošnjaka.
Zastupnik BHI-KF Vinko Marić uputio je predsjedavajućem Skupštine ZDK Dejanu Kovačeviću prijedlog za donošenje Zakona o izmjeni Zakona o Vladi ZDK u kojem traži da se briše stav 4 člana 6. kojem je definisan nacionalni sastav Vlade ZDK.

Naime, mandatarka Amra Mehmedić predložila je Skupštini ZDK imena novog saziva Vlade ZDK na kojem se nalazi 6 Bošnjaka, tri Hrvata i dva Srbina, ali Zakon o Vladi ZDK u stavci 4 člana 6 je definisao da nacionalni sastav kantona treba činiti 7 članova iz reda bošnjačkog, dva člana iz reda hrvatskog i dva člana iz reda srpskog naroda. Iz ovog je jasno da je predloženi sastav Vlade ZDK u suprotnosti sa Zakonom o Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Očigledno je da ima više, ali i višak, zainteresovanih zastupnika iz reda hrvatskog naroda za funkcije ministara, a kako bi se svi namirili i sačuvao mir u Šestorci Zeničko-dobojskog kantona, Marić smatra da je to najlakše uraditi izmjenom Zakona.

Ipak, on je ovaj svoj prijedlog opravdao na način da predložena izmjena proizilazi iz potrebe da se olakša procedura predlaganja i potvrđivanja Vlade ZDK, a što će, kako kaže, uz poštivanje ustavnog načela o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih omogućiti veći stepen uvažavanja stvarnih kompetencija predloženih kandidata.

Marić je tražio i da se o ovome razmatra po skraćenom postupku, bez nacrta zakona, kako bi se čim prije potvrdila Vlada ZDK i implementirali izborni rezultati.

Važno je pomenuti da je ulaskom HDZ-a u vlast Zeničko-dobojskog kantona NiP ostao bez ministarstva, a Demokratska fronta zadržala svoja dva iako je zvanični stav, ujedno i posljednji koji je bio u medijima iz KO DF ZDK, da ne žele biti u vlasti ako je tu HDZ.

O dešavanjima u Šestorci večeras se oglasio i potpisnik koalicije Šestorke u ZDK u ime NES-a Hašim Mujanović.

Za sada nije poznato da li će se o ovome raspravljati kao dodatnoj tački dnevnog reda na narednoj Skupštini ZDK koja će biti održana 23. decembra.