Reakcija na Schmidta
400

Zastupnik u Bundestagu Boris Mijatović: Odustanimo od brzih rješenja, nema besplatnog ručka

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Boris Mijatović, zastupnik u njemačkom Bundestagu i član stranke Zelenih, komentirao je najave izmjena Izbornog zakona BiH koje će navodno nametnuti visoki predstavnik.

Mijatović je podsjetio na rezoluciju Bundestaga usvojenu početkom jula koja se tiče Bosne i Hercegovine pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti".

Tada je tokom rasprave u njemačkome parlamentu istaknuto da je koncept konstitutivnih naroda propao, a SPD, FDP i Zeleni su pojasnili da "političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva" naglašavajući da je to neprihvatljivo.

"Bundestag vjeruje da svaki korak koji produbljuje etničke podjele podržavaju samo ekstremisti u regionu i Moskvi. Budimo oprezni i odustanimo od brzih rješenja. Nema besplatnog ručka", istakao je Mijatović.

Proteklih nekoliko dana, koliko traje agonija iščekivanja odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom bi se nametnule izmjene Izbornog zakona BiH a koje su, prema do sada dostupnim informacijama, podržavajuće za one koji se zalažu za koncept "konstitutivnosti naroda", političari iz njegove domovine reagirali su ističući da BiH treba demokratski izborni zakon.