Vanjski komitet
36

Zastupnik SPD-a o izvještaju EU parlamenta: Za BiH on je izlaz iz duboke političke krize

S. M.
Vanjski komitet Evropskog parlamenta danas je velikom većinom glasova usvojilo izvještaj o Bosni i Hercegovini sa 44 glasa za, osam protiv i pet suzdržanih. Tim povodom oglasio se zastupnik SPD-a u Vanjskom komitetu EE parlamenta Dietmar Koster.

"Bosna i Hercegovina je bila u najdubljoj političkoj krizi od kraja rata u Jugoslaviji. Bosanski entitet Republika Srpska (RS) na čelu sa Miloradom Dodikom bojkotuje državne institucije Bosne i Hercegovine u nastojanju da podijeli zemlju. Čak se i planovi za vlastitu vojsku i poreski sistem iznova i iznova iznose. Tekuća politička kriza navela je EU da zamrzne finansijsku isplatu Republici Srpskoj", rekao je Koster.

Smatra da BiH mora imati perspektivu za članstvo u EU, jer u suprotnom postoji opasnost da Rusija progura svoju politiku destablizacije EU, jer Moskva održava bliske veze ne samo sa srpskim dijelom RS-a već i sa Srbijom.

"Bosna i Hercegovina može dobiti status kandidata za članstvo u EU samo ako napreduje u borbi protiv korupcije, etničkog nacionalizma, jačanju nezavisnosti pravosuđa, između ostalog", kazao je Koster.

Istakao je da mu je kao reporteru u sjenci bilo važno da sa svojim timom iznese nekoliko zaključaka koji su uvršteni u izvještaj.

"Izbori 2. oktobra se moraju održati i moraju biti slobodni i pošteni. Neophodna je reforma Ustava i prava glasa, koja svim građanima daje ista prava bez obzira na njihovu nacionalnost, čak i ako to nije preduslov za glasanje. Dakle, mora biti moguće biti izabran na funkciju člana Predsjedništva BiH bez da ste Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Odgovarajuća presuda Evropskog suda za ljudska prava mora se konačno provesti", istakao je.

Urgirao je da u izvještaju bude navedeno da BiH mora konačno pokrenuti reforme za socijalna prava radnika, pokrenuti borbu protiv siromaštva i jačati socijalnu državu.

"Prava manjina poput Roma i LGBT zajednice moraju biti zaštićena. Slično tome, moraju se implementirati mjere za rodnu ravnopravnost i za borbu protiv nasilja nad ženama. Civilno društvo i demokratske snage moraju nastaviti jačati. Uspjeli smo učvrstiti zahtjeve za većim ulaganjem u obrazovanje", istakao je Koster.

Kako navodi u izvještaju je također napomenuto da se migrantima mora obezbjediti adekvatan smještaj, te da se s njima mora postupati u skladu sa međunarodnim pravom.

"Sigurno je mogao biti još bolji. Ali s obzirom na većinu uslova, izvještaj je bio uspješan. Izvještaj pokazuje izlaz kako Bosna i Hercegovina može izaći iz duboke političke krize. To nije samo u interesu bosanskog naroda, već i stabilne i mirne EU. Očekuje se da će izvještaj biti finaliziran u julu tokom plenarne sedmice Parlamenta u Strazburu", zaključio je Koster.