BiH
16

Zastupnik SDA Ramiz Meša: Uprkos skidanju s dnevnog reda ne odustajem od zakona o igrama na sreću

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Meša, čiji predloženi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću nije ostao u dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, novinarima je rekao da neće odustati od tog zakona.

"Ne odustajem od ove teme, ovo je dugotrajan proces koji nas tišti već 15 godina. Ne mislim da će zakon riješiti sve probleme, ali idemo dalje, korak po korak", Mešine su riječi.

Smatra da je zakon trebao ostati u dnevnom redu, ali je dodao da poštuje propise, budući da mu je predsjedavajući Doma Edin Mušić rekao da kao predlagač mora obnoviti proceduru o zakonu pošto je tekst ranije, kada ga je Meša predložio po hitnom postupku, proceduralno vraćen u formu nacrta voljom većine poslanika.

Na molbu novinara da prokomentira to što je za ostanak njegovog zakona u današnjem dnevnom redu bila opozicija, a ne ostali članovi njegove vladajuće stranke, Meša je kazao da i to ilustruje demokratičnost SDA.

On je mandat u Predstavničkom domu dobio kao pojedinac unutar SDA, dodao je.

"Podržavam stav stranke, naravno, gdje se to ne kosi s mojim mišljenjem i principima", riječi su ovog poslanika.

Gotovo svi poslanici opozicije napustili su današnju sjednicu Predstavničkog doma, a povod je bio upravo Mešin zakon.

Opozicionari su smatrali da je grubo prekršen Poslovnik time što je glasano o dnevnom redu bez ovog zakona. Nisu prihvatili obrazloženje predsjedavajućeg Edina Mušića da zbog svojevremenog vraćanja u formu nacrta, procedura zakona mora biti obnovljena.

Današnja sjednica je zapravo nastavak zasjedanja otvorenog oficijelno u proljeće ove godine, kada je Mešin zakon bio u predloženom dnevnom redu po hitnom postupku i kada je, po riječima predsjedavajućeg, vraćen u nacrt.