Važne tačke
0

Zastupnički dom PSBiH 29. novembra o HNS-ovom Prijedlogu izbornog zakona

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajućа Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto sazvala je nastavak 53. sjednice Zastupničkog doma PSBiH za srijedu (29. novembar), nakon čega bi trebala biti održana i 54. sjednica.

Državni parlamentarci nastavit će u srijedu 53. redovnu sjednicu Zastupničkog doma PSBiH na kojoj će se, između ostalog, kao tačka dnevnog reda naći Informacija o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka drugim državama te njihova svrha po interese Bosne i Hercegovine i njenih građana, a čiji je predlagač zastupnik Damir Arnaut.

Zastupnici će razmatrati i inicijativu zastupnika Denisa Bećirovića koja glasi: "Na osnovu člana 8. Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ('Službeni glasnik BiH', br. 79/14, 81/15 i 97/15), podnosim zastupničku inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u procesu priključenja NATO-u s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u NATO".

Nakon završetka 53. sjednice, državni parlamentarci održat će i 54. redovnu sjednicu na kojoj je tačka dnevnog reda Zahtjev Doma naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, čiji je predlagač Klub delagata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH.

Ovaj prijedlog ranije je usvojen u Domu naroda PSBiH uz žestoko protivljenje delegata iz reda bošnjačkog naroda. S obzirom na to da su SDA, SDP, DF i Nezavisni blok najavili kako neće podržati ovakav način izmjena izbornog zakonodavstva izvjesno je kako će HDZ-ov prijedlog danas završiti parlamentarnu proceduru odbijanjem.