Vanredna sjednica
64

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2018. u iznosu od 2,88 milijardi KM

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su na 25. vanrednoj sjednici budžet za 2018. godinu u iznosu od 2,88 milijardi KM.

Budžet je usvojen sa 57 glasova za, 20 glasova protiv i jednim suzdržanim glasom.

Nijedan amandman na današnjoj sjednici Parlamenta nije prihvaćen, pa tako sve amandmane koje je ranije odbila Vlada FBiH, odbio je i Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Vlada je predložila budžet u iznosu od 2,88 milijardi KM, što je povećanje za 135 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet. Finansiranje budžeta temeljeno je na domaćim izvorima, prvenstveno obveznicama koje su planirane u iznosu od 150 miliona KM.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u nekoliko je navrata danas ponovio da je riječ o najboljem budžetu koji je ikada do sada usvojen u ovom bh. entitetu.

Među najznačajnijim projektima su ulaganja u putnu infrastrukturu. Za te namjene planirana su 183 miliona KM koja će putem Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija biti usmjerena za izgradnju autocesta i brzih cesta.

U nastavku zasjedanja razmatrat će se Zakon o izvršenju budžeta te dopuni Zakona o budžetima u FBiH čiji je cilj osiguranje finansiranja Grada Mostara u 2018. godini.

Da bi budžet za ovu godinu u FBiH bio operativan potrebno je da ga u petak usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH.