Radili posao
5

Zastupnički dom Parlamenta BiH napokon imenovao parlamentarne komisije

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je napokon imenovao članove parlamentarnih komisija čije formiranje je nužno za normalno funkcionisanje državne zakonodavne vlasti.
Ovaj proces od decembra 2018. godine blokirali su, kako u Zastupničkom domu PSBiH isto tako i u Domu naroda PSBiH, zastupnici i delegati iz reda SNSD-a koji su rad Parlamentarne skupštine BiH uslovljavali imenovanjem Tegeltije za državnog premijera.

Zastupnički dom PSBiH danas je imenovao članove Ustavnopravno komisije, Komisije za finansije i budžet, Komisije za vanjsku trgovine i carine, Komisije za vanjske poslove, Komisije za saobraćaj i komunikacije i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

U narednom periodu očekuje se da će biti formirane stalne komisije i Doma naroda PSBiH, a nakon njih i jako važne zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Jedna od ovih komisija je i Komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH bez koje nije moguće imenovati novog direktora OSA-e.

Na nekoj od narednih sjednica sigurno će biti izabrani i članovi međunarodnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH. BiH zbog neimenovanja delegacija već snosi posljedice s obzirom na to da Parlamentarna skupština BiH nikada nije imenovala svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Pred glasanje o komisijama zastupnik SBB-a Damir Arnaut tražio je da se usvoji zaključak kojim se od sekretar Zastupničkog doma PSBiH Marina Vukoje traži da što prije sazove sjednicu Istražne komisije čiji je zadatak da ispita rad pravosudnih institucija u BiH. Riječ je o komisiji koju su ranije formirali zastupnici u Zastupničkom domu PSBiH.

Arnaut se pobunio i što ga je Kolegij Zastupničkog doma PSBiH stavio u Komisiju za vanjsku trgovinu i carine umjesto u Ustavnopravnu komisiju, otvoreno navodeći kako on o toj problematici ne zna ništa, te da ne želi biti član Komisije za vanjsku trgovinu i carine.

On je nakon glasanja dao ostavku na članstvo u Komisiju za vanjsku trgovinu i carine.