Upitan nastavak
83

Zastupnički dom FBiH opet u problemu: Marinković Lepić zakazala sjednicu iako je dala ostavku

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH treba biti danas održana, međutim ubrzo nakon početka je uslijedila duga pauza kako bi se dogovorili o mogućnostima za nastavak sjednice.

Odmah po otvaranju današnje vanredne sjednice Zastupničkog doma, zastupnica SDA Jasmina Bišćević Tokić je osporila zakonsko uporište za održavanje sjednice.

Ona tvrdi da Mirjana Marinković Lepić nakon podnošenja ostavke 25. 9. nema nikakva ovlaštenja da saziva sjednicu Zastupničkog doma, ovlaštava druge osobe da vode sjednice niti da saziva i glasa na kolegiju Zastupničkog doma, a što je sve ona uradila.

Po istom principu je održana i prethodna sjednica ovog doma za koju Bišćević Tokić kaže da također nije bila u skladu s poslovnikom.

Međutim, problem je u tome što zbog opstrukcija opozicije u Komisiji za izbor i imenovanje nije moguće imenovati novog predsjedavajućeg pa se i sama Marinković Lepić, a i Parlament FBiH nalaze u komplikovanoj poziciji. Također je nejasno ko treba zakazati sjednicu u slučaju kada predsjedavajući podnese ostavku.

Kako bi riješili ovaj problem, tokom pauze su organizovane sjednice Zakonodavne i Ustavno-pravne komisije koje bi trebale razriješiti zakonski čvor i postupiti u skladu s Poslovnikom, ukoliko to do sada nije učinjeno.