Isplata svih plaća
354

Zastupnički dom FBiH odobrio izmjene Zakona o stečajnom postupku

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je jednoglasno i po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o stečajnom postupku FBiH.

Ovim izmjenama se aktuelni zakon usklađuje s presudom Ustavnog suda FBiH koji je svojevremeno donio odluku iz koje proizilazi da radnicima firmi u stečaju treba omogućiti isplatu svih neizmirenih plaća, a ne samo osam minimalnih.

Sud je takvu presudu donio odlučujući po zahtjevu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića koji je osporio odredbe što su ograničavale broj plaća koje treba namiriti radnicima.

Dunović je na vanrednoj pres-konferenciji održanoj u januaru prošle godine upoznao javnost s odlukom Ustavnog suda u ovom predmetu.

"Dva člana (33. i 40.) federalnog zakona o stečajnom postupku proglašeni su neustavnim. Prema stavu Suda, ne može se vremenski ograničavati rok niti visina plaće radnicima dok je njihova firma u stečajnom postupku", rekao je tada potpredsjednik FBiH.

Presuda Ustavnog suda FBiH u ovom predmetu donesena je 23. marta 2016., a zahtjev za ocjenu ustavnosti podnesen 22. septembra 2015. godine, kazao je također tom prilikom Dunović negodujući što ga je Ustavni sud obavijestio o svojoj odluci nekoliko mjeseci po njenom donošenju.